Библијска прича у интерпретацији Српског позоришта у Мађарској

Српско позориште из Мађарске је 7. октобра, пред препуним гледалиштем сале „Атила Касаш“, у Националном позоришту у Будимпешти, извело представу "Сентандрејско јеванђеље", рађену по тексту и у режији Милана Руса.

Наступило је више од двадесет глумаца, од којих се многи појављују у више захтевних улога. Комад су својим гласовима ефектнијим учинили чланови хора "Свети Серафим Саровски" из Зрењанина.

Српско позориште у Мађарској извело је ову представу три пута, током те недеље. Након генералне пробе пред публиком у Десци, "Сентандрејско јеванђеље" је одушевило гледаоце на Међународном фестивалу "Synergy 2017" у Новом Саду, а два дана после тога, комад је изведен и у Будимпешти.

У представи су наступили: Бранимир Ђорђев (Исус Христос), Јована Вечић (Марија), Зорица Јурковић (Магдалена, блудница, мироносица), Тина Чорић (пастирка, Салома, млада), Јосо Маториц (Кајаф, Мелхиор), Тибор Ембер (Валтазар, болесник, фаризеј), Милан Рус (наратор, Јуда), Душан Вуковић (Свети Јован), Томислав Принц (Пилат, Тома), Горан Карагић (Аранђел Гаврило), Митар Мирко Кркељић (Јосиф), Ратко Краљевић (Гаспар, цариник, блесник), Дејан Дујмов (апостол Петар), Растко Гергев (хармоникаш).

У улози народа, апостола, Јевреја, пастира појављују се: Чедомир Радловачки, Божидар Црњански, Влада Кусало, Милош Милојевић, Предраг Шепељ, Александар Толинић, Бојан Здравић. За декор је био задужен Тибор Прагаи, за звук и светло Богдан Сабо, шминку је радила Биљана Сабо, а асистент режије била је Катарина Павловић Бачи.

Након два сата спектакла, у којем је стара и вечита библијска прича обојена нешто другачијим бојама, традицијом и народним обичајима, на сцени се пред глумцима и публиком појавио и директор Националног позоришта Атила Видњански, који се захвалио на представи и позвао ансамбл на наредна гостовања у овој театарској кући.

Директор Српског позоришта у Мађарској Милан Рус захвалио се Атили Видњанском на могућности да глумци Српског позоришта у Мађарској наступе на једној од сцена најпрестижније позоришне куће у Мађарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво