Од Трста до Војнића, 400 километара бициклом за хуманост

Од Трста до села Војнић у Хрватској, 400 километара бициком, како би се сакупила новчана помоћ за помоћ деци петлићима фудбалског клуба "Петрова Гора".

Пројекат 1 еуро за 1 километар, који је покренула италијанска хуманитарна асоцијација Love, довео је на старт шесторицу Италијана бициклиста, који су од Трста, преко Љубљане и Загреба возили два дана, од 5. до 7. октобра, са циљем да се у току трке путем онлајн донација, сакупи што више новца за куповину опреме намељене деци овог фудбалског клуба, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Татјана Ђорђевић.

"Овај пројекат настао је подстакнут хуманитарном акцијом коју је такође недавно организовала асоцијација Love, донирајући компјутере основној школи у Војнићу, а у којој је већина деце српске националне мањине", објашњава председник асоцијације Фабио Франческини.

Фабио каже да су том приликом упознали господина Буцу, једног од неофицијалних представника и пријатеља овог локалног фудбалског клуба, који им је испричао причу о истом.

"Отишли смо да посетимо клуб и упознали се са децом.. Одгледали смо један од тренинга и видели да деца тренирају у опреми коју имају. Од тог тренутка, наша идеја је била да сакупимо помоћ како би помогли клуб, а пре свега купили деци прве дресове и фудбалску опрему, јер их нису заправо имали", каже Франческини.

Хуманитарна асоцијација Love до сада је била ангажована на више пројеката, а који се тичу помоћи мањинама у регији. Фабио Франческини наглашава да су јако обазриви на пројекте у којима су укључена деца, а пре свега она која припадају новим генерацијама у постконфликтним срединама.

"Управо су деца та која путем пројекате на којима радимо, уче да одрастају без предрасуда и да живе са другима у пријатељству", наглашава Франческини.

Фудбалски клуб Петрова Гора основан је 1946. године и за собом има дугу традицију и историју. Међутим, после акције Олуја 1995. године, клуб престаје са деловањем, да би поново почео са радом 2002. године, када се одређени број Срба вратио у Војнић.

"Тренутно се такмичимо у другој жупанијској лиги Карловачке Жупаније. Ове године имамо три селекције, млађе пионире, јуниоре и сениоре, што је укупно регистрованих 80 играча. Иако за клуб Петрова Гора, одувек важи правило да је то срспки фудбалски клуб, у њему су насупрот одувек играли Срби, Хрвати и Бошњаци, као што је то и данас", каже Никола Јеремић, секретар спортског друштва Петрова Гора.

Током поподнева, 7. октобра, на фудбалском терену Петрова Гора, организован је свечани дочек бициклиста, који су том приликом уручили поклоне деци млађим пионирима, спортску торбу са фудбалском опремом.

Под слоганом Шут у прошлост, гол за будућност, одиграна је и пријатељска утакмица између представника хуманитарне асоцијације Love и асоцијације партнера Lions Club са једне стране и сениора фудбалског клуба Петрова Гора, са друге.

Резултат овом приликом није био важан, већ пријатељство, поштовање и хуманост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво