Зборник "Завештања" чувар српског језика и писма

У СКД-у "Свети Сава" у Флавилу одржани су октобарски сусрети српских писаца у Швајцарској и представљен је тринаести зборник "Завештања", чији је идејни творац Удружење српских писаца у Швајцарској.

Као и ранијих година зборник Завештања чине књижевна дела чланова удружења и њихових гостију из матице и расејања. Завештања су традиција и стуб Удружења српских писаца у Швајцарској, чији је циљ очување српског језика и писма. Сва досадашња издања штампана су ћирилицом, нашим националним писмом, а тако ће бити и у будуће.

У програм вечери, госте је увела новинарка и песникиња Виолета Алексић, а затим је председник удружења Милисав Ђурић, поздравио присутне. Гостима су се обратили мр Живко Марковић и Сава Ивић Гајић, потпредседник удружења.

Скупу је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Швајцарској Зоран Јеремић који је истакао да овакви скупови морају да се негују и одрже. Такође је похвалио рад удружења које је годинама чувало оно највредније, а то је писмо-национални симбол једног народа. Гостима се обратио и нови члан удружења господин Митровић, позвавши све госте на књижевно вече које ће се одржати 11. новембра у Градској библиотеци у Ст. Галену.

На овогодшњим октобарским сусретима окупио се велики број пријатеља писаца из целе Европе који су се представили те вечери: Удружење Здравко Ђекић из Стутгарда, удружење Радник и пјесник у туђини такође из Штутгарта, Удружење Дамјанка Дашка Чизмић из Минхена, удружење Књижевна радионица из Франкфурта, као и гошћа која је дошла из Републике Српске, књижевница Рада Ђошан Китић.

Међу посетиоцима су били челници и чланови литерарних удружења. Драган Ђерић испред књижаре Фреска такође је присуствовао овогодишњим октобарским сусретима.

Чланови Удружења српских писаца у Швајцарској ускоро путују на Међународни сајам књига у Београду где ће на штанду дијаспоре представити своје радове. Такође, свој рад представиће 23. октобра у кући Ђуре Јакшића и 24. октобра у Удружењу Милутин Миланковић.

Ово вредно удружење до краја године има испуњену агенду активностима, а свака та активност доноси нове чланове што и јесте циљ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи