Допунске школе у Грчкој чекају ђаке

Пре 11 година Министарство просвете Србије основало је Прву допунску школу српског језика у Атини, по чијем се плану и програму одвија настава.

Данас се српски језик и култура изучавају у школама у општинама Халандрија, Панкратија и Глифада. Шездесетак ученика чекају нове другаре да им се придружре у стицању знања о историји и култури Србије и разговору на српском језику, а упис је бесплатан, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Оливера Вукосављевић.

У суботу, 23. септембра 2017. године, освећењем воде на Халандрију, свечано је обележен почетак школске године у Првој допунској српској школи у Атини. После освећења воде и молебана, српски свештеник при Архиепископији атинској, архимандрит Евсевије, пожелео је ученицима да науче српски језик и тако сачувају матерњи језик и обичаје нашег народа у Грчкој.

Уз срдачну добродошлицу, присутнима се обратио и конзул у Амбасади Републике Србије, Милан Вукосављевић, који је поновио да ће Амбасада пружати сву неопходну подршку раду српских допунских школа. Ученицима и родитељима представила се и новоизабрана наставница Биљана Турањанин Николопулос, поручујући им да школа, осим места где ће стицати знања, треба да буде место где ће се Срби који живе у Атини дружити и међусобно помагати.

Иначе, у Грчкој, српске допунске школе, поред Атине, постоје и у Солуну и на Криту, а од ове године и у Волосу и Лариси.

Амбасада Републике Србије у Атини позива сународнике чија деца иду у основну школу, да их пријаве за похађање наставе у српским допунским школама.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 07. окт 2017, 21:47)
Jana [нерегистровани]

bravo

Kako je lepo znati da se srpski jezik uci i u inostranstvu.Da roditelji vode racuna da im deca nauce i srpski jezik. Naravno svaka cast i nadleznima sto su omogucili i finansijski odrzavaju.