Пештански омнибус

У оквиру традиционалне манифестације "Месец српске културе" одржан је тродневни међународни сусрет писаца "Пештански омнибус" у Будимпешти од 29. септембра до 1. октобра 2017. године, у организацији Културног и документационог центра Срба у Мађарској.

Своје књижевно стваралаштво представили су писци из Србије, Републике Српске, Мађарске, Аустрије, Румуније, Немачке, Холандије, Црне Горе и Турске, у свечаној сали палате Текелијанум.

Др Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу отворио је овогодишњи Пештански омнибус, истичући да су обавеза и привилегија тог секратаријата да подржава, не само културни живот у Војводини, већ и програме и акције Срба у земљама нашег региона, путем праведне расподеле буџетских средстава њиховим удружењима, односно пројектима.

Присутне је поздравио и председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, који се, између осталог, представио и као писац.

Проф. Светлана Матић је приказала свој књижевни опус и представила рад СПКД Просвјета - одбор у Аустрији. Истакла је значај оваквих манифестација које СКДЦ у Будимпешти организује, с обзиром да нам је свима циљ да сачувамо српски језик и нашу културну баштину, у борби за опстанак српског националног и културног идентитета ван матице Србије.

Просвјета, већ пуних седам година, својим програмским опредељењем и платформом настоји да путем предавања, дискусија, књижевних вечери, интегративних пројеката, културних манифестација и наставе на матерњем језику, разменом информација, међусобног поштовања и уважавања, српском народу и српским пријатељима у Аустрији, а и широм Европе, покаже, представи и приближи оно што је најбоље и најнапредније у историји, култури и етици српског народа," истакла је Матићева.

Његова екселенција амбасадор господин Раде Дробац, приредио је свечани пријем писаца и коктел у Амбасади Републике Србије у Мађарској, напомињујући велико ангажовање Милана Ђурића, вршиоца дужности председника СКДЦ и госпође Дијане Кондић, координатора за културу, заједно са тимом младих активиста, што сваке године организују овако значајне сусрете књижевника из различитих земаља у окружењу.

У току тродневног културног програма, приказан је филм Повратак сценаристе и редитеља Предрага Јакшића и отворена је изложба слика Слободана Коштаварца из Београда. Наступио је и Београдски афористичарски круг у саставу: Александар Чотрић, Бојан Љубеновић, Драгутин Карло Минић и Владимир Ћалић. Приказане су књиге Са српског лимба аутора Славоимира Гвозденовића и Петра Милошевића, као и зборник српског хумора и сатире у расејању Смех није грех, коју је приредио Александар Чотрић из Београда.

Домаћини су се побринули, између осалог, за добар провод и дружење, организујући ноћну вожњу бродом испод будимпештансклих мостова. Уследило је и учешће на светој недељној литургији у православном храму Свети Георгије у Будимпешти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво