Подршка "Адлигату" из Матице исељеника и Византолошког института

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у оквиру којег раде Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности потписало је протоколе о сарадњи са Матицом исељеника Србије и Византолошким институтом САНУ.

Протокол о сарадњи са Византолошким институтом САНУ који је у име института потписао његов директор, академик Љубомир Максимовић, олакшаће сарадњу двеју институција на подробнијем изучавању српских средњовековних докумената.

Протокол о сарадњи са Матицом исељеника потписао је председник Миодраг Јакшић, који је овом приликом упутио Адлигату прву донацију књига писаца из расејања. Матица исељеника ће подржати активности Адлигата донацијама публикација и на друге могуће начине, док ће Адлигат помоћи формирање библиотеке Матице исељеника и омогућити њеним члановима бесплатно коришћење својих фондова.

У фебруару ове године Адлигат је формирао специјализовану Библиотеку дијаспоре, посебну организациону јединицу која се бави сакупљањем публикација и архивске грађе о нашим људима широм света, као и активностима наше државе и организација у свету. Адлигат је посебно успешан у прикупљању српске периодике и раритетних издања штампаних ван Србије. Специјализована библиотека ових публикација већ броји пет хиљада библиографских јединица, укључујући многа изузетно ретка и драгоцена издања, међу којима има више стотина цензурисаних публикација и оних чије је уношење у СФРЈ било забрањено.

„Библиотека дијаспоре ће бити важан информациони центар, а посебан значај ће имати за научно-истраживачку делатност, с обзиром на то да је велики део литературе који је набављен за наш фонд, често из удаљених земаља, до сада био непознат, а сада ће бити доступан једино у нашој институцији" каже председник Адлигата, Виктор Лазић.

Удружење Адлигат своје послове обавља уз подршку САНУ, Матице српске, Народне библиотеке Србије, Удружења књижевника Србије, Српског књижевног друштва, као и уз подршку многих других оргнизација и појединаца из земље и иностранства. Значајну подршку овом пројекту пружили су Српска православна црква као и српска дипломатска представништва широм света.

број коментара 0 пошаљи коментар