Ивана и њени божури у Цириху

У књижари "Фреска" у Цириху 1. октобра, окупио се велики број посетилаца да уживају у певању и рецитовању Иване Жигон, првакиње драме Народног позоришта, као и појању "Косовских божура" и гуслању Бојане Пековић.

Вече је отворио домаћин Драган Ђерић, Ивана је представила своје чаробне божуре и нестварну гусларку, а публика је напросто била део програма. Певало се у глас и ћутало баш када треба, преноси нам дивне утиске са концерта Виолета Алексић.

Ивана Жигон је 2005. године основала хор деце са Косова и Метохије Косовски божури, који чине 15 најталентованијих ученика школа из енклава: Ораховац, Велика Хоча, Приштина, Гораждевац, Грачаница, Кметовце, Летница, Косовка Митровица.

Од скора је са њима и млада гусларка Бојана Пековић, која је похађала етномузиколошки одсек средње музичке школе у Краљеву, и предаје гусле у школи Vila Naisa у Нишу. Награде које је освојила током школовања, свирајући најпре клавир, затим и гусле, није могуће ни побројати, као ни друга признања, плакете и медаље које су јој, и више него заслужено, припали.

Ивана и Косовски божури одржали су више од 100 концерата у Србији, Црној Гори, Русији, Белорусији и Француској на српском, руском и енглеском језику.

У Швајцарској су, поред концерта у књижари Фреска, посетиоци могли да уживају у чаробном певању овог састава у Светоуспенском Храму, као и у Храму Свете Тројице у Цириху.

број коментара 0 пошаљи коментар