Пишемо и стварамо на српском језику

Удружење Срба и Македонаца Културно-уметничко друштво „Бранко Чајка“ из Тетова, Република Македонија, биће домаћин пете манифестације „Пишемо и стварамо на српском језику“. Манифестација ће се одржати у манастирском комплексу Св. Атанасије у селу Лешок, у околини Тетова, 23. и 24. септембра ове године.

Реч је о пројекту које је одобрен на конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије у области културних делатности Срба у региону за 2017. годину, сазнајемо од организатора.

Учесници на овој песничкој манифестацији су ученици српске националности у основним школама у Македонији који сладе наставу на српском језику. То су ученици из Табановца, Кучевишта и Сандева. Циљ пројекта је очување српског језика и ћириличног писма а самим тим очување језичког и културног идентитета Срба у Македонији и то на најбољи могући начин - у писању поезије, ове године на тему ЈЕСЕН.

За ту сврху на манифестацији учествује професор српског језика и песник за децу из Републике Србије, Власта Ценић. Сматрамо да ће његово присуство не само увеличати ову манифестацију већ ће омогућити деци да упознају песника из Србије и слушају "изворно" српски језик. Уједно ће његово присуство повољно утицати на њихово песничко стваралаштво, све са циљем, као што је и пре истакнуто, очувању и неговању српског језика.

Власта Ценић ће, између осталог, даривати сваког учесника са по једном књигом које за том приликом сакупља од својих колега-писаца из Србије.

"Веома смо поносни што ће овогодишња манифестација Пишемо и стварамо на српском језику имати своје пето издање што је за нас, као организаторе, од нарочитог значаја, јер слободно можемо истаћи да је већ постала традиционална. Нарочито што ове године Удружење Срба и Македонаца КУД Бранко Чајка прославља свој јубилеј - 25 година постојања", поручују из КУД-а Бранко Чајка из Тетова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво