Дета са три срца

На дан Сабора свих светитеља, 10. септембра, у Дети (Румунија) мештани су се окупили на литургији, први пут у новој Српској православној цркви.

За ову прилику освећена је доња просторија која ће касније служити као зимска црква и посвећена је Источном петку Пресвете Богородице који се слави Светле седмице. У њој су служили свештеници: протојереј ставрофор Бранислав Станковић, архијерејски намесник темишварски, јереј Љубодраг Богичевић, парох дећански, и протосинђел Јустин Стојановић, егзарх епархијски.

Дан леп, осунчан, а народа пуно. Да виде прво богослужење у нашој цркви дошли су и Срби, али и румунски и украјински верници, а улепшали су им пријем чланови КУД-а Свети Никола из Дете обучени у банаћанске народне ношње.

Из Темишвара је за ову прилику допутовао и председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић. Он је са Дећанима провео цео дан храмовне славе. А са својим Србима био је тога дана председник општине Дета Петре Роман, и један, и други заслужни за труд да се богомоља изгради.

Иначе, треба рећи да је иницијатор овог духовног подухвата уз благослов Његовог преосвештенства - Фабричка парохија, на челу са др Браниславом Станковићем. Они су откупили, уз помоћ Општине Дета, терен за цркву, а касније су им се придружили бројни донатори и спонзори. Заједничким трудом храм је данас део духовног комплекса у Дети уз Католички дом и Румунску православну цркву. Фасада је довршена, ограда урађена, опремљена зимска црква, а Божијом вољом и добротом народа, завршиће се ускоро и унутрашњост дећанске богомоље.

Како то ред налаже кад је слава у месту, вечерње је служено у поподневним сатима.

Прво у зимској цркви, а затим и у порти служили су протојереј ставрофор Бранислав Станковић, Јоан Прислочеан, окружни прота дећански, протојереј Љубомир Матић, парох чаковски, јереј Љубодраг Богичевић, јереј Зоран Мајкић, јереј Живојине Малетић, румунски свештеник Чипријан Благоје, украјински свештеник у Соки, отац Кристијан Ердељан, а присутни су били и протосинђел Никон (Корићанац) старешина манастира Шенђурца и мајка Евгенија.

Кумови, чланови породице Ротару, резали су колач и ружу предали наредним кумовима - породици Ене.

Народно весеље почело је у порти цркве уз послужење за које су се побринули кумови Сорин и Кармен Ротару. И мали и велики чланови КУД-а Свети Никола, под вођством Дијане Татарушану, повели су у порти цркве коло, свечано обучени у српске народне ношње. Пратио их је Тамбурашки оркестар Стари знанци из Србије.

Мајка Евгенија, која је са стране стајала и децу гледала изговорила је нешто што је тог тренутка описало цео доживљај у Дети.

"Види Дијану у колу. Три срца има, нема једно као остали људи".

И баш тако, Дијана Татарушану, упућивач КУД-а Свети Никола снагом она три срца пуна љубави према своме роду, приредила је са члановима друштва КУД Свети Никола прави спектакл за Дећане.

Коло се играло и у порти, па испред цркве на раскрсници, а затим је поворка кренула улицама градића праћена свештенством, званичницима и народом.

У свечаној сали Градског парка приређен је културно-уметнички програм.

Од најмањих до највећих ређали су се чланови КУД-а Свети Никола у народним ношњама изводећи српске игре из Шумадије и Баната.

Наступио је те вечери и Дејан Ђурђев, соло тачкама на хармоници, а вече је закључено балом и пријатном атмосфером за коју су се побринули чланови ТО Стари знанци из Велике Греде код Пландишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи