Милетова звезда сија у Швајцарској

Изложба нашег наивног сликара Милета Давидовића отворена је 9. септембра у галерији Белимаж у Валангину, Швајцарска. Изложбу, која се после 8. октобра сели у друге градове Швајцарске, отворила је галеристкиња Франсоаз Ветерли.

Миле Давидовић, грађанин света, рођен је на простору бивше Југославије, у близини села Хлебине, светски чувеног по школи наивног сликарства (Генералић, Лацковић, Ковачић, Веченај...). Живео је у Мостару и Бијељини (где је завршио основу и средњу економску школу) док је у Београду завршио Вишу економску школу.

У младости се бавио спортом, фолклорним и модерним плесом, а касније је радио као шеф маркетинга у Филмским новостима, сниматељ у телевизији СОС, дописник магазина Сателит ТВ из Атине, где је живео шест година. Аутор је прве видео касете о компјутерима на просторима бивше Југославије, као и књиге Како отићи и снаћи се у иностранству.

Своју љубав према уметности открио је за време студирања економије, када је и одлучио да почне да слика. Његове слике су излагане на око 300 самосталних и колективних изложби у близу 50 земаља на свих пет континената и налазе се у многим домаћим и иностраним галеријама као и приватним колекцијама.

Техника његовог сликања је уље на платну и уље на стаклу. Техником уља на стаклу ради око десетак уметника на целом свету, специфичност ове технике је у томе што се ради наопачке. Давидовић каже да се понекад деси да започне 30 слика због суочења боја, то уме да буде незгодно јер захтева стално окретање слике при чему сликар увек доцрта нешто ново. Један је од првих уметника који је успео да на три стакла дочара 3Д ефекат, а то је био експеримент који је представио на изложбама и то на пет слика.

Необични мотиви са класичним мотивима наивног сликарства, свакако су печат Милета Давидовића који га чини другачијим сликаром. Мотив петла представља моћ и снагу и често га можемо видети на сликама наиваца. Један је од оних сликара који упркос данашњем времену може живети од свог стваралаштва, али као и многи уметници има своје основно занимање.

Годишње излаже по десет пута широм света, пријатељи га воле и радо долазе на његове изложбе као што је то случај био и 9. септембра.

Изложбу је отворила галеристкиња Франсоаз Ветерли, која већ 4 године ради са уметницима из читавог света и предтсавља их на овом месту. Бројни посетиоци међу којима је био велики број швајцараца одушевљени су Давидовићевим стваралаштвом. Изложбу су посетили и наши сународници , активисти , уметници. Међу њима били су и Зоран Јовановић , добитник Златне значке за допринос у сарадњи са матицом, затим Снежана Петровић, песникиња, уметници Дејан Милић, Ана Савић Милић и наравно Радио Младост...

Након ове изложбе Давидовић ће излагати у још неколико градова у Швајцарској на велико задовољство љубитеља наиве. На питање како је успео да састави љубав према сликарству са модерним плесом, фолклором, менаџментом, економијом и телевизијом, одговара показујући на слику која је и лајт мотив ове изложбе:

"Свако црта своју звезду на небу - својим бојама и умећем".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво