Енергија традиције у Будимпешти

Концертом "Енергија традиције", који је 6. септембра у дворани будимпештанске Палате уметности (MÜPA) приредио Ансамбл народних песама и игара Србије "Коло", отворена је осма по реду манифестација "Месец српске културе у Мађарској" чији је организатор као и предходних година Српски културни и документациони центар у Мађарској.

Ову манифестацију свечано је отворио министар културе и информисања у Влади Србије Владан Вукосављевић, а пре концерта публици су се обратили и државни секретар у Министарству за људске ресурсе Мађарске Миклош Шолтес и в. д. директора Српског културног центра у Будимпешти Милан Ђурић, који је и идејни творац и покретач ове манифестације, сазнајемо од организатора.

Реч је о програму који се већ осам година одржава у Мађарској и траје пуних месец дана. У том периоду се на бројним сценама широм државе , прикаже око двадесетак програма који осликавају богатство и разноликост српске културе.

Да је концерт Ансамбла Коло био прави избор за отварање ове манифестације говори и сама чињеница да су се карте за њихов наступ у току две недеље већ распродале. Овим концертом прослављени ансамбл Србије започео је своју седамдесету сезону.

Према речима директора Владимира Декића. Ансамбл Коло не само да чува српско наслеђе, традицију, културу, него га и поново открива, што је и суштина његовог постојања. Овај ансамбл како је рекао не би требао да буде само музеј културне баштине у коме ће људи моћи да се подсете историје, него је његова мисија и његова визија много већа и шира од тога.

Професионални плесачи ансамбла Коло представили су се са традиоционалним српским играма на један свеж и модеран начин, а да се то и допало будимпештанској публици говори чињеница да их је она наградила огромним аплаузима и више пута их позвала на бис.

Програмски део концерта чиниле су кореографије из класичног програма уз пратњу њиховог Народног оркестра, као и наступи вокланих солиста Кола. За наступ у Будимпешти изведене су и Мађарске игре из Суботице.

"Ми смо ту да бисмо спојили све то што се мења и све то што треба да остане исто. Ми смо веза између прошлости и будућност. Ми смо ту да будемо и чувари нашег наслеђа и ледоломац наше културе. Због свега овога смо и у Будимпешти. Представили смо оно што смо постигли, са намером да то буде само пролог свега што ћемо постићи. 70 година постојања је велики успех. Али то је тек почетак. Ми смо окренути ономе што долази и идемо му у сусрет, увек свесни да оно што смо очували има смисла само ако од њега можемо да ствримо нешто ново, нешто што ће комуницирати са људима на нивоу који превазилази разлике у годинама, пореклу или националној припадности", рекао је за медије Владимир Декић, директор Ансамбла народних песама и игара Србије Коло.

Свакако треба рећи да ће Месец српске културе осим овог концерта обухватити и разне културне активности попут позоришних представа, изложби, књижевих вечери, премијера филмова, фолклора, програма за децу односно разних забавно едукативних програма, који ће бити привлачни и интересантни за различиту публику.

"Месец српске културе у Мађарској је значајна и велика манифестација која започиње једним важним фолклорним догађајем као што је концерт Ансамбла народних песама и игара Србије Коло. Надам се да ће и други програми у оквиру Месеца српске културе бити прави показатељ културних прилика нашег народа у Мађарској, а и да ће мађарска публика имати прилике да види оно лепо интересантно из српске културе", рекао је министар Вукосављевић отварајући манифестацију.

Министар Вукосављевић је рекао да се културна зона и културни простор српског народа простире се и изван граница државе Србије баш како се и културни простор мађарског народа простире изван граница Мађарске.

"Та два културна простора током историје прожимала су се, надахњивала, пружила једна другом инспирацију и утицај и оставила своје добре трагове један у другом. Верујем да ћемо наредних месец дана имати прилике да уживамо у лепим мелодијама културе и да по ко зна који пут подсетимо да су они мостови међу народима које култура сагради истовремено најчвршћи и најдуговечнији", рекао је Вукосављевић.

Државни секретар Миклош Шолтес истакао је добре односе Србије и Мађарске рекавши да живимо најбољи период садарње ове две суседне државе. Оне се том приликом захвалио и народностима које живе у ове две државе, Србима у Мађарској и Мађарима у Србији, као и православној и католичкој цркви.

"И овај догађај наредних месед дана јача пријатељство између два народа исказујући тиме како може да се живи један поред другог", закључио је државни секретар Шолтес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво