Културни центар Србије у Паризу промовише 51. Битеф

Културни центар Србије у Паризу промовисаће 51. издање Битефа од 6. до 20. септембра са три културна догађаја под слоганом Небо над Битефом (1967-2017). уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије.

Први у овом низу догђаја је ретроспективна изложба плаката У сусрет 51. Битефу, која је отворена 6. септембра, а која представља дијахронијски преглед пола века трајања фестивала.

Посредством 50 изложених Битефових плаката у галеријском делу париског српског културног центра, смештеног на Сен Мартину преко пута Музеја савремене уметности Жорж Помпиду, посетиоцима ће се пружити увид у програмске концепције Битефа, његове теоријске оријентације, са тежњом да се преносе дух полета сталног истраживања могућности нових позоришних тенденција.

Плакате потписују реномирани уметници - графички дизајнери, арт директори, креативне агенције и студија, који су својим визуелним решењима плаката исказивали Битефово трагање за изразима који припадају будућности позоришне уметности.

Изложбу прати видео презентација Догађај - Битеф (1967-2017) која у форми колажног фото-приказа такође докуметује историју фестивала.

Осврнувши се на упечатљиве и узбудљиве извођацце у протеклих 50 година, међу којима су многи управо гостујући на Битефу стекли светско признање, фото-материјал видео презентације изражава мисију фестивала да препозна долазеће генерације уметника, критичку свест и знање селектора фестивала који су умели да вреднују новине у свету позоришта и доносили их у Београд, а на тај начин их показивали целом свету, јер је цео позоришни свет, преко својих репрезентативних гостију, био увек присутан на Битефу.

Ове две визуелне презентације фестивала осмислио је Битефов ауторски тим који чине Весна Богуновић, кустоскиња, Јелена Стојановић дизајнерка и Ненад Шугић сарадник.

Најважнији догађај промовисања Битефа у Паризу биће Панел: Битеф и француско позориште: пола века повезивања култура, најављен за 13. септембар.

На панелу ће уметнички директор фестивала Иван Меденица водити разговоре о значају и вредностима заступљености француске културе на Битефу са еминентним француским позоришним делатницима, који су увек били драги гости фестивала.

Међу њима биће светски признат театролог и позоришни критичар, професор Жорж Бани, дугогодишњи пријатељ фестивала, који је отворио 28. Конгрес Међународног удружења позоришних критичара, одржан у оквиру прошлогодишњег, 50. јубиларног Битефа, на којем је у присуству 150 критичара из 40 земаља посведочио како је као млади критичар управо на Битефу био у прилици да открије велике позоришне авантуре с краја шездесетих година и закључио да би његове студије биле непотпуне да није прошао кроз Битеф.

Затим ће на панелу бити разговора са звездом кореографије модерног плеса Каролином Карлсоном, која пре за себе каже да је „визуелна песникиња“, једном од најзаслужнијих за стварање плесног израза који се данас назива „савремена игра“.

Планиран је и разговор са миљеником београдске публике, режисером Жорисом Лакостом, коме ће овом приликом бити уручена Специјална награда Јован Ћирилов прошлогодишњег 50. Битефа за представу Суите Н°2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво