Лоши односи нису добри ни за Србију ни за Македонију

Два дана након што је Србија повукла комплетно особље своје амбасаде у Скопљу, оптуживши Македонију за недовољну безбедност амбасаде и шпијунске активности, ситуација као да почиње да се смирује.

Према речима професора др Нано Ружина са Факултета политичких наука у Скопљу, бившег амбасадора Македоније у НАТО-у и некадашњег председничког кандидата Македоније, „целокупна ова афера која је на известан начин заледила односе двеју држава, али им делимично нанела и штету, биће само још једна епизода која ће ускоро да буде заборављена".

„Мислим да се сви требамо окренути евроатланским интеграцијама, заједничким наступом према Бриселу и занемарити те разне форме неповерења", рекао је Ружин и додао да је прислушкивања било али да га је успоставио бивши премијер Македоније Никола Груевски за шта ће он и одговарати.

У разговору за Програм за дијаспору РТС-а Ружин је истакао да је потез Београда са повлачењем комплетног дипломатског особља из Скопља узнемирио и изненадио не само јавност Македоније него и целокупног региона, утолико пре што две државе и два народа, македонски и српски, имају веома јаке историјске, културне, спортске, економске, па чак и позитивне политичке процесе.

„Сетимо се само да су између 2013. и 2015. године одржани заједнички састанци двеју влада - једном у Београду а други пут у Скопљу, где се причало само о евроинтеграцијама, страним инвестицијама и томе слично", рекао је Ружин подвукавши да је ово сада одједном „изазвало прави шок код народа, јер се говори о шпијунажи, о неповерењу и непријатељству".

Наглашавајући да постоји више узрока овог садашњег стања лоших односа између Београда и Скопља, али да су главни недавне политичке промене у Македонији када је власт изгубио Никола Груевски, који је био близак Александру Вучићу, а нову формирао Зоран Заев, Ружин је подсетио да није само проблем у губитку власти већ и у томе што ће се бивши премијер и његова клика суочити и са великим судским процесима због манипулација, корупције, прислушкивања и још много тога.

Одговарајући на питање најављеног македонског гласања за пријем Косова у Унеско Ружин истиче да је Македонија ипак под великим утицајем Вашингтона и Брисела, односно да она као држава кандидат за Европску унију (ЕУ) и НАТО мора да прати те процесе и принципе којима се они руководе.

„Македонија је превише мала и она не може самостално да доноси неке одлуке, а утолико пре што у Влади Македоније учествује и јака албанска коалиција", рекао је Ружин констатујући да то сигурно знају и господин Вучић и господин Дачић.

На подсећање да је премијер Заев још у мају обећао да ће Македонија приликом наредног гласања о пријему Косова у Унеско да буде неутрална а да је сада променио став те најављује подршку Косову Ружин је рекао да је позиција новог премијера веома компликована и оценио да Заев уз то нема неки велики таленат за међународну политику.

"Ситуација би се још више погоршала у случају да Македонија у Унескоу буде гласала супротно жељи Београда, па да дође и до протеривања македонских дипломата из Србије", рекао је Ружин додавши да би тада могла да се оствари и најава министра Дачића да Србија укине признавање Македоније под уставним именом.

Одговарајући на питање значаја мањина у односима двеју земаља Ружин је рекао да је Македонија мултиетничко друштво и да мора да развија толеранцију и међуетничку сарадњу али да, независно од те чињенице сматрамо да Македонци осећају као своје најближе суседе управо Србију.

„Узмимо само велика културна прожимања, гостовања многих српских фолклорних група и савремених музичара овде у Македонији, али и обратно, македонских у Србији, онда у том смислу тешко ће било који политичар у Македонији или Србији да прекине те везе, односно ту сарадњу и блиске и пријатељске односе Македонаца и Срба", рекао је Ружин.

На примедбе из Београда да се Србима у Македонији погоршао положај и да они сада нису у извршној власти Ружин одговара да странка Ивана Стоилковића на овим изборима није подржала коалицију око Зорана Заева, већ је стала уз стару власт која је изгубила и зато су незадовољни.

Иако Срби нису у извршној власти они имају велики углед и у овој коалицији, али и у самом македонском друштву па ће своје позиције остварити у неким другим формама, рекао је Ружин.

Изражавајући се похвално о амбасадорки Србије у Скопљу Душанки Дивјак Томић, за коју каже да је урадила много добрих ствари у побољшању односа Србије и Македоније, али и српског и македонског народа у целини, Ружин поручује да је сада потребно да иза себе оставимо разне форме неповерења и да се окренемо заједничком путу ка евроинтеграцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи