Сакамe и Канаду

Никола и Зорица Делов већ 25 година живе у Канади. Родну Македонију и Босну заменили су канадским градом Беријем. Никола уместо тенка вози камион, а Зорица се уместо са младим спикерима и новинарима бори са празним сликарским платном. Самосталну изложбу недавно је имала у Канади.

Никола је рођен у Битољу, у Македонији. Сада живи у канадском граду Берију, северно од Торонта.

„Био сам официр ЈНА, тенкиста. Када се распала Југославија, мој посао је изгубио смисао, и зато сам решио да одем у Канаду. Радим као шофер, возим камион. Уместо тенка, возим камион...Био сам један од најбољих у класи, а то је 24. класа Војне академије копнене војске ЈНА. Ја сам поносан на то", каже Никола за РТС.

Како гледа на распад Југославије?

„То је велика трагедија. То је Путин рекао за СССР, а то важи и за Балкан. Распад Југославије није био добар ни за кога. То је неко наметнуо споља, а није хтео народ", искрен је Никола Делов.

Зорица Делов је рођена у селу Трошељи, крај Бањалуке.

„Тамо сам завршила основну и средњу школу. Студирала сам фонетику и индологију у Загребу. Радила сам као фонетичар на Радио Сарајеву три године, обучавала сам младе новинаре...вежбали смо дикцију, леп говор, интонацију...и то сам заиста волела... За Николу сам се удала 1978. године, а познавали смо се 8 година пре тога", каже Зорица.

У Канади се бави сликањем.

„Радим апстрактне слике, то ме испуњава...", каже Зорица.

А има ли носталгије за Босном, Македонијом?

„Има, свакако, јер увек носите са собом успомене и корене одакле сте потекли и то сигурно никад неће ни престати. Међутим, волим и Канаду, тамо нам је сада живот, деца, бројни пријатељи...Али, трудимо се да дођемо у стари крај што чешће", каже Зорица.

Никола каже да му је веома драго да је дух људи у Србији остао исти.

„Материјално богатство у Канади је сигурно много веће, али што се духовности тиче, ситуација је потпуно другачија", каже Никола.

Зорица се слаже и додаје да када сте са блиским људима, са којима делите успомене и искуства то буде стварно леп доживљај за све", закључује Зорица Делов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи