Дани преображења Срба у Румунији

На релацији Темишвар-Базјаш-Белобрешка-Соколовац одржана је међународна манифестација "Дани преоберажења Срба у Румунији" од 17. до 20. августа, коју су подржали Департман за међународнње односе Владе Румуније, Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару и Општина Вршац.

Књижевно-духовна манифестација, чији су почасни гости били представници Удружења књижевника Републике Српске и на којој су учествовали писци из десет земаља Европе и Америке, званично је отворена у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару, где је присутне поздравио и пожелео успешан рад Владан Тадић, генерални конзул, пише у саопштењу Просвјете из Беча.

Делегација Савеза Срба, на челу са др Славомиром Гвозденовићем, положила је цвеће на споменике Доситеју и Црњнском у Темишвару, након чега су се писци упутили у Стару Молдаву, а затим у Белобрешку, посетом Српској православној цркви и учешћем на књижевној вечери у књижевном кружоку Жарко Деспотовић.

Други дан манифестације започео је одржавањем округлог стола под називом Капиталне књиге Срба у дијаспори, затим уручивањем Велике базјашке повеље песнику Радомиру Уљаревићу из Подгорице, а завршен је одржавањем Међународног сусрета песника у СКЦ Свети Сава у Базјашу, уз присуство епископа будимског и темишварског Лукијана, Владана Тадића, генералног конзула, Славољуба Аднађа, српског посланика у парламенту Румуније, Александра Чотрића, народног посланика у Скупштини Републике Србије, Миодрага Јакшића, председника Матице исељеника Србије, Радомира Андрића, председника Удружења књижевника Србије и многих других.

Рад СПКД Просвјета из Аустрије представила је секретар Светлана Матић, истичући значај оваквих сусрета и књижевних манифестација, с обзиром на заједнички стратешки циљ очувања српског језика, националног и културног идентитета Срба ма где они живели.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво