Академија руско-српског пријатељства

Православно спортско друштво "Света Србија" већ трећу годину заредом приређује свечану Академију руско-српског спортског пријатељства, промовишући на тај начин не само важност спорта као таквог већ и вредности самог друштва, вере и традиције, значај породице, дружења и самог живота.

У организацији и под покровитељством Православног спортског друштва (ПСД) Света Србија из Београда, а у присуству великог броја званичника и гостију, и ове је године, поводом Међународног џудо кампа „Олимп 2017", одржана Академија руско-српског спортског пријатељства у Свечаној сали Скупштине Града Београда.

Осим представника Града Београда међу високим званицама били су и представници Амбасаде Руске Федерације, представници Руског дома, затим Руске и Српске православне цркве, истакнути спортски радници, као и учесници Међународног џудо кампа „Олимп 2017".

Присутне је поздравио заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић који је и упутио изразе захвалности гостима из Русије на великом пријатељству према Србији, али и на томе што децу и младе уче не само спорту, односно џудоу, већ их уче и самом животу, поштовању противника и толеранцији.

Председница ПСД Света Србија Винка Радовић је том приликом уручила иконе Св. Василија Острошког, освештане моштима тог светитеља, заменику градоначелника Београда као и госту из Русије тренеру Џудо клуба Александар Невски из Старог Оскола Евгенију Љвову.

Изражавајући велико задовољство добро организованом свечаношћу великој сали Старог двора и веома богатим програмом који је одушевио присутне званице Радовићева је истакла да је све протекло „у духу православног стваралаштва, руског и српског народа".

"Из богатог изведеног културно-уметничког програма посебну пажњу изазвали су наступи деце из Свете Србије, Андрије Анђушића који је напамет говорио беседу Св. Владике Николаја у Лондону 1916. године, и песма „Кукавица" из потресног филма „Битка за Севастопољ" коју је на руском извела Ангелина Ђорић", рекла је Радовићева.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а председница ПСД Света Србија Винка Радовић је закључила да је „круна тог кампа у Спортском центру „Олимп" на Звездари, где су у току такмичења џудо екипа, а трају од 08. до 16. августа, управо у том дружењу, промовисању свега онога што нас као блиске народе спаја".

Организатори Џудо кампа су Џудо клуб (ЏК) „Олимп" и ЏК „Света Србија", који делује у саставу ПСД Света Србија, а на самом такмичењу, осим екипа из Србије и Русије наступају и џудо клубови из Израела, Грчке и Литваније.

Уз подсећање да се ове године навршава 12 година од оснивања и рада ПСД Света Србија директор те организације Миљан Ћеранић је за наш Програм рекао да је „поносан на тај пређени пут јер се успело у томе да се повежу вера и спорт, али да је то утицало и на друге спортисте и клубове да буду духовни, да живе литургијски, да имају чак свештенике и духовна лица за консултанте".

„Ми смо увели молитву пред почетак тренинга, као и молитву благодарности након тренинга", рекао је Ћеранић додавши да је тај начин васпитавања деце и омладине кроз спорт и молитве „заживело чак и у репрезентативним селекцијама".

Говорећи о активностима ПСД Света Србија за наредни период Ћеранић је нагласио да ће друштво, осим спортских такмичења која предстоје од септембра, наставити започету акцију „Србија се роди", коју води са Друштвом српских домаћина, а тиче се заустављања тзв „беле куге" и промовисања културе рађања код младих генерација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво