Тунис угостио српске фолклораше

Чланови Фолклорног ансамбла и Народног оркестра Центра за очување традиције и културе "Термоелектране Никола Тесла" из Обреновца су у периоду од 18. јула до 8. августа 2017. године боравили у Републици Тунис на позив Министарства спољних послова и Министарства културе Републике Тунис, а под покровитељством амбасада двеју пријатељских земаља.

У току свог двадесетдводневног боравка у Тунису, чланови Центра су богату српску традицију и културу достојно презентовали кроз песму и игру, узевши учешће на дванаест престижних фестивала уметничког стваралаштва у дванаест највећих градова широм ове, нама пријатељске земље, за Програм за дијаспору РТС-а јавља Урош Витић, секретар Центра.

Током двадесетдводневног боравка у Тунису Министарство културе Републике Тунис је организовало свечани пријем за све чланове Центра, а делегацију Министарства културе Републике Тунис су предводили шеф кабинета Министра културе господин Сеиф Таршуни и госпођа Фајка Лајани - директорка Сектора за билатералну сарадњу у области културе и конзуларне послове.

Том приликом представницима Министарства културе уручен је позлаћени Бели Анђео - симбол свеколиког мира и део композиције Мироноснице на Христовом гробу из манастира Милешеве из 13. века. На одржаном састанку у просторијама Министарства културе, госпођа Лајани је оценила турнеју Фолклорног ансамбла и Народног оркестра Центра врло успешном, и обећала да ће се засигурно сарадња наставити и проширити у следећој години.

Амбасада Републике Србије у Тунису, на челу са Његовом Екселенцијом господином Николом Лукићем, је током боравка чланова Центра у Тунису приредила свечани пријем у просторијама Амбасаде, током којег су чланови Центра ближе информисали амбасадора Републике Србије о својој културној мисији, као и о тридесетосмогодишњем успешном раду многобројних генерација Центра на пољима очувања богатог српског културног наслеђа.

Захваљујући Амбасади Републике Србије у Тунису организована је и посета српском војничком гробљу у Бизерти. На тај начин члановима Центра се пружила својеврсна прилика да одају почаст српским војницима који су бранили и гинули за своју отаџбину, бранећи је храбро и достојанствено од окупатора у тренуцима њене најтеже историје. Посета српском војничком гробљу заувек ће бити урезана у сећањима свих чланова Центра који су тог дана, далеко од своје домовине, на гробовима својих предака отпевали чувану песму Тамо далеко, присетивши се свих тешких тренутака које је српски народ вековима проживљавао борећи се само за једну једину ствар - слободу. Истог дана, након посете српском војничком гробљу у Бизерти, приређен је свечани концерт у истоименом граду коме је присуствовала Њ. Е. господин Лукић и делегација Министарства килтуре Републике Тунис.

Током боравка у Републици Тунис, чланови Центра осећали су се врло почаствованим, јер им је пружена својеврсна прилика да своју домовину представе на најбољи начин - кроз песму и игру, стичући нова непроцењива искуства и знања кроз упознавање са тунижанском културом, традицијом, обичајима и начином живота овог народа.

"Културна мисија Центра у Тунису је прва у низу међународних сарадњи Републике Србије и Републике Тунис у области културе, те се искрено надамо да ће културна мисија Центра значајно допринети унапређењу односа двеју земаља и на другим пољима", каже за РТС Урош Витић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво