Уметнички "Круг" у Будимпешти

У Будимпешти је недавно завршена Међународна уметничка колонија "360 степени" на којој су стварали ликовни уметници из више европских земаља. Реч је о традиционалном окупљању ликовних уметника и књижевника које сваког лета организује будимпештанско Удружење уметника Круг.

Будимпештанско Удружење уметника Круг које првенствено чине српски уметници из Мађарске све више је присустно и у културној сфери мађарске јавности, па се може рећи да је и његовим оснивањем започело једно ново раздобље савремене стваралачке делатности Срба у Мађарској, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Диана Кондић Ђурић.

На овој традиционалној колонији која следеће године бележи јубилеј од десет година стварали су ликовни уметници из Мађарске, Србије, Немачке и Румуније. Ове године на колоније је учествовало двадесет уметника међу којима је било највише сликара и који су у периоду од 24. до 30. јуна имали прилику да размењују искуства, да заједно раде и да се друже у галерији Српског културног центра у Будимпешти.

Добродошлицу свим учесницима пожелео је Милан Ђурић, академски сликар и председник Удружења уметника Круг.

„Мислим да је ова колонија веома важна јер повезује уметнички надарене Србе у Мађарској са својим колегама Мађарима, као и са поклоницима ликовне уметности и књижевности, али и са уметницима из Србије и Европе. Ове године смо се вратили у Будимпешту и није први пут да колонију организујемо овде. Пре пар година то је било у Српској школи у Будимпешти, а концепција је била да оставимо нешто трајно у датом месту, као што је између осталог и велики мурал који краси зид у дворишту наше школе. Предходне године колонија је била у Помазу и имали смо за тему живот Тихомира Вујичића, а ове године она је била слободна па су неки од аутора за инспирацију узели и локалне српске теме", каже Ђурић.

Осим сликања и књижевних вечери за учеснике колоније биле су приређене и посете музејима и културно историјским споменицима којих у Будимпешти има заиста много. Како смо чули од уметника велико задовољство за њих била је и посета Амбасади Србије у Будимпешти где је учеснике колоније примио и поздравио амбасадор Раде Дробац.

Могли би рећи да са радом ове колоније паралелно тече још један процес не мање значајан од других, а то је мултикултуралност. Она је одувек била обележје живота у панонској равници, која се кроз рад ове колоније промовише као принцип незамењив у вишенационалним срединама, какве су оне у којима данас живе Срби у Мађарској.

Међу учесницима колоније био је и Владимир Винкић, сликар из Панчева који је специјалистичке студије завршио у Италији.

„Учествујем на овој колонији већ трећи пут и сваки пут сам одушевљен екипом уметника и организацијом домаћина. Овај пут радим уље на платну где сликам Српску цркву у Будимпешти и мој рад ћу испред Удружења уметника Круг поклонити Српској православној црквеној општини у Будимпешти", каже Винкић.

Споменка Алечковић, сликарка и професорка из Франкфурта о свом раду на колонији каже:

„ Овде на колонији одлучила сам се да насликам женски акт, по моделу којег радим у мом атељеу. Мислим да је тема женског акта увек инспиративна и занимљива. Што се тиче саме технике, овде сам се одлучила за акрил а могла бих рећи да су моји покрети слободни са широким потезима".

Габријела Вароши, сликарка из Мађарске већ трећи пут учествује на овој колонији. 

„Први пут сам на овој колонији била 2011. године, а ово ми је трећи пут да сам њен учесник. Прошле године сам радила анимације у песку инспирисану животом и радом етномузиколога Тихомира Вујичића, а ове године пошто је тема слободна изабрала сам сликање на платну. Пријатељско окружење ме инспирише и веома волим да долазим на ову колонију. Овде влада једна пријатна атмосфера и ствара се креативна заједница уметника из Мађарске и Србије али и више европских држава", рекла је Габријела Вароши.

На завршној вечери поред изложених ликовних радова у Српском културном центру у Будимпешти своје стихове су казивали Радивој Галић и Грга Олах. Осим поменутих учесници ове колоније су били: Иван Јакшић, Душица Пејић, Дана Петков, Тања Перуновић, Бернадет Сигети, Илдика Пап, Лајош Вег, Марко Гажић, Снежана Мијић, Михаило Божић и Емилијана Марковић.

За овом колонијом остају уметничка дела као успомена на боравак учесника колоније у том крају, али и дела која трајно красе локалне српске школе, српске цркве, домове култура или зидове јавних објеката. На тај начин српски уметници остављају трајне белеге и упечатљиве трагове за собом.

Реализацију ове колоније путем конкурса финансијски су помогли Културни и документациони центар Срба у Мађарској и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а помоћ су пружили и Српска православна црквена општина у Будимпешти, Српске самоуправе XIII и V кварта у Будимпешти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво