Саборовање на Вучјој Луци

Петнаестак километара од Сарајева, на планини Вучја Лука, у општини Источни Стари град подигнута је прва црква по завршетку последњег рата у Босни.

Градња цркве почела је 1996. године средствима града Источно Сарајево и мештана суседних села.

И ове године на дан Светог великомученика Пантелејмона сарајевска општина Источни Стари град прославила је општинску, а црква на Вучјој Луци своју храмовну славу.

Ова црква освећена је 2002. године 10. августа. Тада је више од 200 мештана било на народном слављу. Кум је био Зоран Рајић из села Калаузовићи, који је са Тадијом Тадијићем, Борком Бајагићем и Костом Плакаловићем, највећи донатор ове цркве.

Црква се налази на 1280 метара надморске висине. Парохији цркве припада иоко 230 домаћинстава из 15-так села у Републици Српској и Федерацији БиХ. То су села Црни Врх, Долине, Дрљевац, Хреша, Будна Раван, Брезовица, Бјелогорци, Мразовац, Зечја Глава, а села у Федерацији БиХ Нахорево, Мрковићи, Радава и Пољине.

Црква на Вучјој Луци је место саборовања малобројних Срба осталих у Сарајеву. Код цркве се организује народно весеље, у мају за Никољице, у јуну за "Јагњијаду". Ове године, код цркве се пекло 130 јагњади.

У порти цркве изграђена је капела у којој је уписано 99 имена погинулих бораца РС из овог краја, којима се у сваком богослужењу врши помен, како је за Програм за дијаспору РТС-а рекао отац Милош Самарџија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво