Саборовање на Вучјој Луци

Петнаестак километара од Сарајева, на планини Вучја Лука, у општини Источни Стари град подигнута је прва црква по завршетку последњег рата у Босни.

Градња цркве почела је 1996. године средствима града Источно Сарајево и мештана суседних села.

И ове године на дан Светог великомученика Пантелејмона сарајевска општина Источни Стари град прославила је општинску, а црква на Вучјој Луци своју храмовну славу.

Ова црква освећена је 2002. године 10. августа. Тада је више од 200 мештана било на народном слављу. Кум је био Зоран Рајић из села Калаузовићи, који је са Тадијом Тадијићем, Борком Бајагићем и Костом Плакаловићем, највећи донатор ове цркве.

Црква се налази на 1280 метара надморске висине. Парохији цркве припада иоко 230 домаћинстава из 15-так села у Републици Српској и Федерацији БиХ. То су села Црни Врх, Долине, Дрљевац, Хреша, Будна Раван, Брезовица, Бјелогорци, Мразовац, Зечја Глава, а села у Федерацији БиХ Нахорево, Мрковићи, Радава и Пољине.

Црква на Вучјој Луци је место саборовања малобројних Срба осталих у Сарајеву. Код цркве се организује народно весеље, у мају за Никољице, у јуну за "Јагњијаду". Ове године, код цркве се пекло 130 јагњади.

У порти цркве изграђена је капела у којој је уписано 99 имена погинулих бораца РС из овог краја, којима се у сваком богослужењу врши помен, како је за Програм за дијаспору РТС-а рекао отац Милош Самарџија.

број коментара 0 Пошаљи коментар