У Котору изложба "Са тераце"

Као и сваке године, од 2002, захваљујући Душанки Суботић Хомен, на тргу испред галерије "Код Хомена" и овог августа приређен је богат уметнички програм. У уторак, 8 августа, на овом месту отворена је изложба "Са тараце" академског сликара Чедомира Васића из Београда. На изложби у галерији "Код Хомена", посетиоци су били у прилици да први пут у Котору виде пресек значајнијих радова истакнутог београдског сликара.

Изложбу је отворио председник Општине Котор Владимир Јокић, захваливши се породици Хомен и свима који су помогли да се изложба одржи у Котору, као и на привилегији да отвори изложбу од великог значаја за град, јавља за РТС Виолета Алексић.

"Ове године пoклопила су се два јубилеја: 175 година Градске музике и 15. изложба у галерији Код Хомена. Различити у годинама, а тако блиски у намери према овом граду, оплемењују га и дају му једну додатну вриједност", истакао је Јокић.

Проректор Факултета ликовних уметности у Београду, Милета Продановић истакао је значај Васићеве уметности и рада. Наиме, проф. Васић, који је цели радни век провео на Факултету ликовних уметности, затим и као ректор Универзитета уметности у Београду, од јесени ће бити професор емеритус.

Тема изложбе ових ликовних радова, углавном акварела, јесте Медитеран, Бока Которска и Котор, а најранија слика из поставке потиче из 80-их година. То је, како каже Продановић, познати циклус синтетичких пејзажа где се Бока Которска појављује као врста културе у елементарним бојама.Новинар и водитељ програма Душан Давидовић је подсетио на почетке излагања у галеријиКод Хомена у Старом граду и прву изложбу коју је пре 15 година приредила Оља Ивањицки, када је започео низ реномираних сликара из Америке, Русије, Европе, Бивше Југославије, међу којима су и Которани: Миро Главуртић, Гојко Бато Субота и Јово Абрамовић.

Сви су нашли своје место у галерији Код Хомена коју је основао покојни Боривој Цико Хомен, а породица је у знак сјећања на овог великог мецену и његове потезе, улоге и давања, за галерију, уметност и уопште за град Котор, наставила са том лепом традицијом, у оквиру богате културне понуде Котора сваког 8. августа.

Свечаном отварању изложбе у галерији Код Хомена присуствовале су бројне званице: амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, генерални конзул Републике Србије у Црној Гори Слободан Бајић, конзул Зоран Дојчиновић, протојереј Српске православе цркве Момчило Кривокапић, архијерејски намесник бококоторски, директор Каритаса Которске бискупије дон Иво Ћорић, предсједница Скупштине Општине Котор Драгица Перовић, књижевници Гојко Ђого и Михајло Пантић, сликар Драган Стојков, представник Привредног друштва Србије у Црној Гори Радивоје Рашовић, глумац Црногорског народног позоришта Слободан Маруновић, глумице Јелена Иванишевић и Тихана Ћулафић, подпредседник СПКД Просвјета у Швајцарској, дипл.инж. Слободан Пецељ, те бројне истакнуте личности из Србије и Црне Горе. 

У музичком делу програма наступили су: Градска музика Котор која ове године прославља 175 година постојања и виртуоз на хармоници Бошко Тујковић, освајач бројних награда.

број коментара 0 пошаљи коментар