Милион долара наследства за институт "Др Вукан Чупић"

Брачни пар из Канаде Ђуро и Илинка Трифуновић нису имали деце и за живота су оставили тестамент којим њихово наследство од милион канадских долара поклањају дечјој здравственој установи у Београду. Њихови рођаци одлучили су да тај драгоцени поклон дарују Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић".

Ђуро и Илинка су Срби, родом из села Косова код Книна. Из Далмације су се иселили у Канаду после Другог светског рата, где су се бавили живинарством.

Тестаментом су своју животну уштеђевину завештали болесној деци, што је највећа појединачна донација некој здравственој установи у Србији за последњих 30 година, а овом Институту од када постоји.

По броју постеља, пацијената и запослених ово је највећа дечја болница у Србији и југоисточној Европи. За 66 година, од када Институт постоји, није било значајније обнове до ове.

Захваљујући донацији брачног пара Трифуновић већ су набављени апарати за савремено лечење, а многи делови Института су осавремењени.

Начелник одељења за клиничку патологију доцент др Славиша Ђуричић каже да је патологија сасвим реновирана, а захваљујући набавци нових апарата унапређен квалитет рада и побољшана заштита запослених који су у свакодневном контакту са токсичним хемикалијама. Иначе, на том институту се налази једино одељење дечје патологије на Балкану.

Захваљујучи овом величанственом дару породице Трифуновић обновљене су лабораторије, интезивна нега и трећи спрат са одељењима на којима се лече мали болесници који болују од тешких и ретких болести.

број коментара 0 пошаљи коментар