Обновљен споменик антифашистима ливањског краја

Ентузијазмом и донацијама, мештани ливањског краја, у северозападном делу Федерације Босне и Херцеговине (БиХ), добили су обновљено спомен обележје палим партизанским борцима из времена Другог светског рата. Главни организатор и иницијатор ове акције је председник Завичајног удружења Сајковљана, хуманитарни радник и српски патриота, родом из овог краја, а данас немачки пензионер који живи у Београду, Урош Росић.

Сведочанство страдања Срба ливањског краја у времену Другог светског рата, спомен обележје у месту Сајковићи, Општина Ливно, који је пре нешто више од двадесет година порушен у време рата деведесетих и дуго био запуштен, обновљен је и поново је добио свој стари облик и сјај на овогодишњи Дан устанка, 27. јула, који се у БиХ, у време државе Југославије, обележавао као велики празник.

Главни организатор и иницијатор ове велике акције је председник Завичајног удружења Сајковљана, познати вишегодишњи хуманитарни радник и српски патриота, родом из овог краја, а данас немачки пензионер који живи у Београду, Урош Росић подсећа како му је било жао да гледа како тај споменик, један од симбола овог краја, покрај самог магистралног пута, пропада, потпуно зарастао у дивље растиње и шуму.

Изражавајући помало и разочараност што у овој акцији нису сви мештани овог краја препознали општи интерес и дали свој допринос, Росић наглашава да је најважније да је споменик обновљен и да је промовисан на дан када се раније, у време Југославије, и обележавао пригодним народним збором.

„Рестаураторски посао око споменика је поверен Заводу за заштиту споменика из Бањалуке, који је верно обновио, како је то и раније изгледало, све натписе са обе стране споменика", рекао је Росић за Програм за дијаспору РТС-а, уз напомену да је саму обнову споменика веома добро урадила једна бошњачка фирма из Тешња.

 

„Морам да истакнем задовољство што је парох месне цркве овештао обновљен споменик, а да је потом наш суграђанин, наш познати активиста из овог краја, Мирко Ињац, одржао пригодан говор у којем је присутне подсетио на страдања нашег народа и хероје овог краја из времена Другог светског рата", рекао је Росић.

Избегавајући да призна како је углавном сам и организовао и донирао средства за ову акцију Урош скромно каже како је сада најважније да смо се обновом овог споменика одужили нашим прецима, херојима из Другог светског рата и отргнули од заборава њихову велику жртву и борбу за слободу.

У разговору за Програм за дијаспору РТС-а Росић истиче да споменик чува од заборава сећање на 760 бораца, партизана из девет српских села ливањског краја - Сајковићи, Губин, Прово, Чепразлије, затим Челебићи, Бојмонти, Раденовци, Врбица и Богдаше, страдалих у великим биткама на Неретви, Сутјесци, Козари и на Сремском фронту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво