Нова улога фестивала српског филма у свету

У Филмском центру Србије најављено је да ће и ове године, на већ традиционалним фестивалима српског филма у свету, захваљујући нашој дијаспори, бити представљени најновији домаћи филмови. Поред већ афирмисаних фестивала у Чикагу, Ванкуверу и у Аустралији, ускоро се може очекивати организовање фестивала и у Паризу и Бечу.

У Филмском центру Србије, на конференцији за новинаре, најављено је да ће и ове године, на већ традиционалним фестивалима српског филма у свету, захваљујући нашој дијаспори, бити представљени најновији српски филмови.

Поред већ афирмисаних фестивала у Чикагу, Ванкуверу и у Аустралији, речено је да је покренута иницијатива да се организовање фестивала институционализује, уз већу подршку државе, и да се ускоро може очекивати организовање фестивала и у Паризу и Бечу.

Покренута је и иницијатива за проширивање броја земаља и још осмишљеније представљање српског филма, чији је смисао не само промоција српског филма, него и могућности снимања филмова у Србији, али и промоција српске државе и туризма Србије.

"Свему томе треба да помогне нова Асоцијација филмских посленика Србије, чије је оснивање у току" рекао је Александар Влајковић, један од иницијатора организовања фестивала српског филма у дијаспори.

"Иза ове иницијативе стоје филмски посленици и институције које афирмишу филмско стваралаштво Србије, па је отуда реално за очекивати да ће Пројекат подржати и ресорно министарство културе", нагласио је Влајковић.

"Фестивал српског филма у Чикагу постоји већ 5 година и можемо рећи да је то данас можда најзначајнија културна манифестација, иза које стоји српска заједница у Чикагу, држави Илиноис, па можда и у целој Америци" истакла је Славица Петровић, председник УО фестивала у Чикагу".

"Наш фестивал подржава градоначелник Чикага, али и наша амбасада у Вашингтону и генерални конзулат у Чикагу. Значајно је рећи и да извештаје о српском филмском фестивалу преносе водећи амерички медији, а за америчке новинаре организујемо претходно и скрининг филмова које приказујемо."

"Чикаго је и филмски град у коме постоје велике продуцентске филмске куће и ми желимо да их повежемо са нашим продуцентима и укажëмо им на могућност снимања филмова у Србији, која има атрактивне локације и веома способне филмске уметнике и филмске ствараоце свих профила. Верујемо да у томе можемо да помогнемо и да од тога може имати користи наша Србија" рекла је Славица Петровић, иначе оснивач и уредник "Српског огледала" најзначајнијег штампаног српског гласила у Америци, и закључила:

"Наши људи на наше пројекције све чешће доводе и своје америчке пријатеље и то је наш циљ. Желимо да промовишемо нашу културу и филмску уметност и сви кажу да смо у томе успели, а ми желимо да будемо још бољи и да на отварање наших фестивала дођу најистакнутији представници наше Србије и зато нам је потребна још већа подршка државе. Желимо и да направимо специјалне пројекције филма за српског кандидата за филмског Оскара за инострани филм, јер је Чикаго град у коме живи највећи број чланова Америчке филмске академије који бирају Оскара".

Предраг Владиковић, оснивач и председник УО Фестивала у Ванкуверу је истакао да тај фестивал постоји већ пуних 10 година и да се одржава у најексклузивнијем биоскопу у центру Ванкувера.

"За наш фестивал су карте увек унапред продате и поносни смо што је наша публика у све већем броју канадска. Ми смо фестивал поставили на професионалне основе и наш фестивал је постао велики културни догађај у Ванкуверу. Желимо да наша Србија препозна значај онога што радимо, тим пре јер је Ванкувер, после Холивуда најзначајнији филмски центар на америчком континенту. Зато подржавамо стварање Асоцијације која ће окупити све оне који могу да помогну да наши фестивали постану још бољи и оно што је значајно желимо да помогнемо у повезивању канадских и америчких продуцената и српске филмске продукције. Верујемо да то може донети значајне послове од којих ће наша Србија имати користи" нагласио је Предраг Владиковић, успешан канадски бизнисмен, иначе и почасни конзул Србије у Канади.

Модератор скупа био је Мирољуб Вучковић, руководилац Филмског центра Србије за међународну сарадњу, који је био и специјалан гост Фестивала српског филма у Аустралији 2001. године, када је фестивал основан. То је свакако и најстарији фестивал српског филма у дијаспори, јер траје већ 17 година.

Значајно је рећи и да се фестивал одржава у више аустралијских градова. Почиње у Сиднеју, а завршава се у Перту, а филмови се приказују и у Мелбурну, Бризбејну, Аделаиду и још неким градовима у којима у већем броју живе наши људи.

"Лично сам доживео задовољство наших људи који су били у прилици да виде филмове из своје отаџбине, а чини ми се још више што су у прилици да покажу својим новим пријатељима у Аустралији сјајне филмове из њиховог завичаја" нагласио је Вучковић.

Вучковић је рекао и да је пре овог догађаја имао сусрет са нашим младим људима из Беча, заљубљеницима у филмску уметност, који припремају организовање фестивала српског филма у главном граду Аустрије. Вучковић је закључио да подржава сваку иницијативу иза које стоје професионалци, заљубљеници у српски филм, а поготово акције које треба да допринесу довођењу страних филмских продуцената у Србију.

У свечаном делу догађаја редитељу Марку Новаковићу, аутору филма "Без степеника", Славица Петровић, председник УО Фестивала у Чикагу, уручила је специјално признање, диплому и бронзану плакету - Награду публике за најбољи филм, којим се велики глумац Властимир Ђуза Стоиљковић опростио од публике. Филм у продукцији РТС је приказан и на фестивалима српског филма у Канади и Аустралији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво