Парада нација за 150. годишњицу Канаде

Век и по од када је Канада стекла независност, свечано и бучно се прославља од Торонта до Ванкувера - кроз три временске зоне ове велике државе.

У ноћи између суботе и недеље на стотине ватромета увеличало је славље али је било весело и током дана.

Кроз пословни центар Торонта, од раскрснице Блур и Јанг па све до Дандас сквера, прошла је Парада нација, весела мешавина народних ношњи, застава из родног краја и музике.

Парада је организована по азбучном реду па је Србија била 24-та нација у овој бучној колони. Пре заставе Србије продефиловали су сви из региона, али и у Канади најбројније исељеничке групе, попут Вијетнамаца, Филипинаца, Украјинаца, народа из Латинске Америке.

Српски наступ предводио је Тесла аутомобил са регистарском таблицом на којој је једноставно писало Србија а следио је комплетни народни оркестар и део Академије српске народне игре Мирослав Бата Марчетић. Најмлађим члановима Академије друштво је правило Културно-уметничко друштво Коло из Хамилтона а колона се завршавала великом српском заставом.

Уз живу музичку пратњу дуж целе трасе, играло се и певало и, не по први пут, Академија српске народне игре из Торонта приказала је родни крај у најлепшем светлу. Први ансамбл је током дана наступио и у Квинс парку испред зграде Парламента Онтарија учествујући заједно са ансамблима из Румуније, Мексика, Индије, Кине и Филипина, у програму под називом Заједништво (Unity) који је осмислио канадски кореограф Лукас Кабаланка.

Сва три ансамбла Академије српске народне игре Мирослав Бата Марчетић имали су у вечери славља получасовни наступ на Дандас скверу.

Канадо, срећан ти рођендан!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво