"Просвјета" о значају породице и очувању матерњег језика

У организацији СПКД Просвјета Аустрија, 24. јуна одржана је трибина на тему "Значај породице у очувању матерњег језика код деце у дијаспори". Предавачи, који су својим надахнутим и стручним предавањем одушевили присутну публику, били су мр Снежана Милошевић Јешић, педагог и Зоран Јешић, адвокат из Београда.

Отварајући скуп, председник Просвјете проф. Срђан Мијалковић се захвалио гостима и присутнима на посети, истичући да је ово важна тема за све који живе у дијаспори, али и матици. Захвалио се и клинцима из Просвјетиног малог хора, који су успешно наступили на почетку овог скупа, уз вођство Вере Симић, музичког педагога, јавља Просвјета.

Проф. Светлана Матић, секретар Друштва је присутне упознала са досадашњим педагошким и саветодавним радом предавача, напомињући њихове велике заслуге у Центру за боље васпитање у коме Снежана Јешић врши улогу координатора пројекта у раду са децом, младима и одраслима, а Зоран Јешић пружа савете из области уређења породичних односа.

"Госпођа Јешић је истакла да је свима циљ да нам деца буду психофизички здрава и да одрасту у самосталне, социјално и емоционално стабилне и независне људе. Место и значај матерњег језика је од непроцењиве важности у формирању здраве и самосталне личности. Непознавање матерњег језика може да води у две крајности - или у шовинизам или у асимилацију.

Постоје различити начини очувања матерњег језика у расејању, као што су школе матерњег језика, медијска подршка језику, подршка институција матице, помоћ цркве, као и активности удружења, где, како она каже, Просвјета предњачи. Ипак, породица заузима кључно место, јер је она прва школа језика. Породица може да очува језик ако се код куЋе искључиво говори матерњим језиком. О отаџбини треба говорити позитивно и афирмативно. Стварајте деци добра искуства у Србији и о Србији, као и српским земљама. Прочитајте деци једну причу, свако вече, за лаку ноћ. Не заборавите: породица је прва школа! У њој учимо да волимо, делимо, примамо, ценимо, поштујемо", закључила је Јешићева.

Након представљања књига чији су Јешићи аутори: Чија су наша деца и Кратких прича за вежбање језика с разумевањем, развила се интересантна дискусија о очувању матерњег језика код деце у дијаспори, која одрастају у вишејезичној и мултикултуралној средини.

Стручњаци из области породичне педагогије, брачни пар Јешић, били су гости и на свечаној додели диплома и сведочанстава у Просвјетиној школи српског језика. Уз благослов протонамесника Драга Вујића из храма Васкрсења Христова и присуство наставница, родитеља и деце, председник Просвјете, проф. Мијалковић поделио је сведочанства овогодишњим полазницима школе.

Он је захвалио свима на ангажовању у одржању школе, а све је посебно обрадовало када је објавио добру вест и захвалио се Заводу за уџбенике и наставна средства из Београда, Зденки Миливојевић и Небојши Маринковићу из Завода, на великој донацији у уџбеницима, коју је Завод прошлог месеца доделио Просвјети и њеној школи. Такође је захвалио и амбасади Србије у Аустрији и амбасадору Пери Јанковићу на помоћи око транспорта књига из Београда у Беч.

Уз заједничко фотографисање и извођење позоришног комада Лутке говоре српски језик, дружење је потрајало до раних послеподневних сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво