Представници дијаспоре на инаугурацији

Присуство 55 иностраних државних делегација потврдило је велико поштовање српске државе. Међутим, прошло је готово незапажено да су овом великом догађају присуствовали истакнути представници дијаспоре и региона, који су желели да присуством пруже подршку свом народу и новоизабраном председнику Републике Србије.

Свечаном пријему присуствовао је велики број гостију - високи инострани државници, као и бројни домаћи гости из јавног живота - академици, професори, лекари, привредници, глумци, спортисти, уметници...

Присуствовале су 55 иностране делегације - сви лидери региона и највиши представници или изасланици више држава Европе и света, укључујући представнике САД, Русије, Кине, Европске уније, НАТО-а ... Организатори наводе да је то било највеће окупљање страних званичника у последње четири деценије. Недовољно се зна да су овом догађају присуствовали и истакнути Срби из расејања.

Александар Влајковић је у име Организационог одбора рекао да је инаугурацији присуствовало више од 50 представника Срба из региона и дијаспоре, из 25 земаља са свих континената.

"Интересовање је било огромно, а председник Вучић је изразио жаљење што догађају нису могли да присуствују сви Срби ни из матице, па ни дијаспоре који су то желели. Били су представници најзначајнијих савеза и организација из свих држава региона, као и представници организација и истакнути појединци са разних страна света. Поменућу само Милорада Пуповца из Хрватске, Ивана Стоилковића из Македоније, Огњана Крстића из Румуније, Веру Пејић из Мађарске, Павла Брајовића из Албаније, Бранислава Рајића из Словеније... Из Немачке су дошли проф. др Дејан Илић, Танасије Рајић, Предраг Ракочевић...

Из Француске Борис Вукобрат, Станка Туовић, из Енглеске Зага Тавнсенд, из Аустрије Стеван Радучић, из Шведске др Михаило Вукас, из Канаде Мајк Милићевић... Из Уједињених арапских емирата Блажа Минић, из САД су дошли неки наши лекари, Славица Петровић, издавач Српског огледала... Међу њима је био у истакнути привредник из Бостона Саво Чвек, који је у Београд дошао само на један дан. Познат је као човек чија је компанија желела да купи Фабрике намештаја СИМПО, али се то стицајем несрећних околности није догодило, па су они одлучили да подигну сопствене погоне у којима ће се производити намештај за Европу и Русију. Чвек је са собом понео и поклон за председника Вучића, То је столица за пословне људе, пројектована у њиховом развојном центру у САД, која ће се производити у Србији", истакао је Влајковић.

Међу српским спортистима био је и српски репрезентативац, сада у дијаспори, члан америчког Детроита из НБА лиге Бобан Марјановић. Искористио је сусрет са знанцем, некадашњим капитеном Партизана и играчем НБА лиге Французом Жофри Ловерњом.

"Видели сте наше експонате, нашу историју, садашњост и део будућности, али, свега тога не би било без дивних људи наше лепе Србије. Људи са ових, балканских, простора, знају ту причу веома добро, јер нам је, у много чему заједничка. И знају да је Србија настала буквално из векова борбе, тешке борбе, и да то није мит, него пука чињеница", рекао је Вучић.

У име српске дијаспоре председнику је поздраве пренео Танасије Рајић, шеф развоја у Мерцедесу, из Немачке и рукујући се пожелео му успешан рад, на добробит свих Срба и у матици и расејању.

"Србија је земља добрих, храбрих, некада и претерано храбрих људи. Да, људи су оно што је у Србији најважније. Видели сте све наше експонате, нашу историју, садашњост и део будућности, али, свега тога не би било без дивних људи наше лепе Србије. Мењамо се храбро, идемо из митологије у будућност", закључио је испраћајући своје госте новоизабрани председник Републике Србије Александар Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара