Будимпешта: Српски културни центар у Ноћи музеја

У Будимпешти је, као и предходних година, протеклог викенда одржан културни спектакл Ноћ музеја, а међу бројним учесницима запажено учешће имао је и Српски културни и документациони центар у Мађарској.

Ова институција која представља прави излог српске културе у Будимпешти у овој ноћи представила се делима савремене ликовне културе, а реч је о ликовним остварењима која су настала на Уметничкој колонији 360 степени чији је организатор Удружење уметника Круг из Будимпеште, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Дијана Кондић Ђурић.

Поставку чини избор од 20 радова који су настали у периоду од 2009. до 2016. године, а заступљеним уметницима су ликовни ствараоци из Мађарске, Србије, Немачке, Босне и Херцеговине, Румуније, Италије.

Веома интересантни и разноврсни радови осликавају тренутно стање у савременој ликовној уметности, попут радова Горана Кнежевића, Милана Ђурића, Споменке Алечковић, Дане Петков, Бернадет Сигетвари као и професора Драгана Мартиновића и Франца Цурка, односно фотографија Ивана Јакшића.

У овој ноћи у којој су своја врата отворили многи музеји и галерије са заиста интересантним и репрезенативним програмима могли би рећи да је и Српски културни центар привукао знатан број публике, љубитеља ликовне уметности. Међу многобројним посетиоцима отварању је присуствовао и амбасадор Србије у Будимпешти Раде Дробац.

„Отварањем музеја модерне уметности у Њујорку МоМе 1929 године отвара се и нова епоха у раду музеја која намеће нове стандарде. Музеји нису више само излог који показује надмоћ једне нације него место где се отвара дијалог са публиком. Ова манифестација Ноћ музеја представља значајан државни пројекат у којем учествује велики број музеја и галерија а мени је посебно задовољство што је ево већ четврту годину за редом Српски кутурни и документациони центар једна карика овог великог ланца. Задовољство ми је што су са нама уметници из више европских градова који ће наредне недеље стварати на Уметничкој колонији Круг овде у Српском културном центру у Будимпешти", рекао је Милан Ђурић, директор Српског културног центра у Будимпешти.

Љубитељи уметности који су те ноћи уживали у богатом програму Ноћи музеја, у Српски културни центар наилазили су и више таласа, мада је највећа посећеност била од 21 час па све до сат времена после поноћи. Љубазно особље и пријатна атмосфера праћена српском музиком задржали су посетиоце у галерији Српског културног центра, а они су осим лепих утисака са собом могли да понесу и пажљиво дизајниране разгледнице са сликама које су изложене на изложби.

Технике које су се могле видети чиниле су уље на платну, акрил, фотографијe као и инсталације у простору. Ова поставка која је отворена у оквиру Ноћи музеја биће доступна љубитељима ликовне уметности све до 24. јула кад ће наступити једномесечна пауза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво