Српско-руска љубавна прича

Алксеј и Душка упознали су се и заволели у норвешком граду Бергену. Две словенске душе, на северу Европе, на најлепши начин повезују српску и руску заједницу.

Кажу да су им се душе одмах препознале. Виолиниста Алексеј свирао је само за њу, Душка је то и осетила...

„Он је имао свој соло концерт у кући Оле Була, најпознатијег норвешког виолинисте. Он каже да ме је спазио већ у публици, не знам да ли да му верујем", каже Душка кроз смех, "а после концерта сам пришла да му се захвалим, да му кажем како сам уживала у његовој музици".

Ова српско-руска љубавна прича наставља да живи у норвешком граду Бергену, а крунисана је малим Василијем.

„Изабрали смо име које је и руско и српско. Руси су јако слични нама што се тиче религије, што се тиче начина живота, свих културних и моралних вредности", каже Душка.

Душка Карлица је након завршеног Фармацеутског факултета и мастер студија у Белгији, решила да прихвати пословну понуду и пресели се у Норвешку. Као клинички фармацеут ради у једној од највећих норвешких болница, повремено предаје на факултету и усавршава се у струци.

„Наших фармацеута на територији целе Норвешке има око 30 до 40 одсто. Норвежани су схватили да смо ми један радан и вредан народ, задовољни су нашим људима, квалитетом студија, тако да ће ускоро своје факултете почети да затварају", шали се Душка.

Алексеј Черкасов је рођен у Самари, у породици музичара. Завршио је студије на најеминентнијим руским институцијама: музичкој академији Гнесини и конзерваторијум Чајковски. У Норвешкој је већ 7 година, на позицији прва виолина у Бергенској филхармонији. Пружила му се прилика да оствари свој музички сан, да диригује, а прошле године уписао је и студије за диригента на Музичкој академији у Ослу. Каже да је задовољан на који начин су повезане српска у руска заједница.

„Колико је мени познато, једна од најважнијих карика повезивања почела је 2014. године, када је одржан концерт у једној норвешкој цркви, а који је организовало Друштво Срба и пријатеља Србије у Бергену. Позван сам да са својим другом, такође виолинистом наступим и од тада се не раздвајамо. Нисмо повезани само музиком, већ смо учврстили и наше духовне односе. Руска црква је пре годину дана добила здање, где заједно идемо на службу, и тај дом је за све нас отворен", каже Алексеј Черкасов.

Алексеј је 17. јуна свирао на свечаности поводом откривања меморијалне плоче посвећене невиним жртвама страдалим у нацистичким логорима у Норвешкој за време Другог светског рата. Са Савезом српских композитора је договорено да то буде Јосип Славески, а извео је и композиције Рахмањинова и Чајковског.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво