Одржана Смотра стваралаштва у Аустрији

Смотра културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији, 34. по реду, одржана је 22. априла у дворани Брукнерхаус, недалеко од центра Линца, у организацији Савеза Срба у Аустрији. Победници овогодишње смотре у укупном пласману су КУД "Стеван Мокрањац" из Беча са 100 освојених поена. Ово су уједно биле и квалификације за 22. Европску смотру фолклора, која ће се 3. и 4. јуна одржати у Порторожу.

У Линцу су се у суботу окупили млади и деца, из 12 српских клубова из читаве Аустрије, да би учествовали на 34. Смотри културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији. Ова смотра се одржава сваке године у некој другој аустријској покрајини, а организатор и домаћин овогодишње Смотре је био Савез Срба у Аустрији. Велику подршку у организационом смислу дали су КУД Острог из Линза и Омладинско удружење Горњак.

У програму су учествовали 650 чланова српских клубова и удружења из читаве Аустрије. Реч је о највећој презентацији културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији, уз присуство и бројних гостију из аустријског друштвеног и културног живота.

Свечаном отварању присуствовали су бројни угледни гости: први саветник Светлана Станковић из Амбасаде Репубике Србије у Бечу, из Салзбурга је дошао генерални конзул Никола Марковић, војни аташе Босне и Херцеговине у Републици Аустрији бригадир Слободан Танасиловић са супругом, као и магистар Младен Филиповић, шеф представништва Републике Српске у Бечу, члан Управног одбора Радничке коморе Линц, Ђуја Тешановић и многи други. Уместо градоначелника Линца, Клауса Лугера, присутнима се обратила Клаудиа Хан.

Смотру традиционално отвора председник Савеза Срба у Аустрији, уз интонирање српске химне, а овога пута је то учинио актуелни председник Дарко Јуришић.

Након тога, до касних вечерњих сати на бини су се смењивали појединци и групе наступајући у различитим категоријама такмичења: свирању, певању, и наравно, игрању фолклора.

Смотра је била такмичарског карактера, а учесници су наступали у категоријама: фолклор старији узраст и средњи узраст, изворно певање, соло певање и групе, рецитатори, соло музичари и оркестри, као и ликовни и литерарни рад.

Жири је био у саставу Богданка Ђурић, Вилма Нишкановић, Мира Дробац и Мирјана Закић.
На крају смотре проглашени су победници у појединим категоријама и подељени пехари и признања под медијаским покровитлељством дневних новина Вести.

Највише учесника било је у категорији старијег узраста фолклора, где је са максималним учинком са 100 бодова победио КУД Стеван Мокрањац из Беча са кореографијом Вашар у Неготину. Они су такође победили и у категорије средњег узраста.

Ово су уједно биле и квалификације за 22. Европску смотру фолклора, која ће се 3. и 4. јуна одржати у Порторожу. За овогодишњу Европску смотру српског фолклора, квалификовало се 9 ансамбала из Аустрије.

Оно што је било приметно је да је изостало учешће бројних клубова, а посебно, учешће клубова из саме покрајине Горња Аустрија, где је манифестација и одржана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи