Васкрс у дворишту Конгреса

На имању законодавног органа Сједињених Америчких Држава, пред препознатљивом белом куполом, у недељу 16. априла могло се на чистом српском чути: "Христос васкрсе – Ваистину васкрсе".

Белина америчког Капитола, здања из XVIII века, наглашена ведрим даном, примила је у наручје васкршња јаја свих боја Србије, као и оних који Србију воле. Строгe линије неокласичне архитектуре савршено су се сложиле са нијансама обичаја учесника ове мале параде.

Организаторка Биљана Реган, чуварка народног блага родне Мачве и других крајева наше земље, окупила је своје сараднике у срцу Вашингтона како би заједно обележили највећи и најрадоснији хришћански празник.

Жене су носиле корпице са цвећем и фарбаним јајима, а мушкарци мале чокање са затварачима у облику шајкача, чутурe са домаћом ракијом и фрулу ради што бољег расположења. На травњаку испред Капитола су се почастили, наздравили и пожелели срећу и здравље једни другима, а онда и рођацима и пријатељима који су далеко.

Васкршња прослава у дворишту Конгреса, иако предвођена Србима, била је интернационална. Њени учесници су на себи имали ношње углавном из Шумадије и околине Ниша, али и једну из хрватског дела Посавине. Међу слављеницима су били: Рускиња, Хрватица, полу-Етиопљанка и Мароканац који им се придружио, а велику помоћ у организацији пружио је Американац Џон Реган.

Они су дух Васкрса пронели и кроз јединствени парк Конгреса, Ботаничку башту САД из XIX столећа, дом за скоро десет хиљада живих биљних примерака од којих су неки стари преко 165 година.

Биљана Реган је овом приликом најавила обележавање и других значајних празника, верских и световних, коришћењем костима и реквизита из сопствене фолклорне колекције, у сарадњи са институцијама Србије и Америке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво