Велика гозба

Недавно је у Амбасади Француске у Вашингтону одржана завршна церемонија "Фестивала франкофоне културе" под називом "Велика гозба", јавља за РТС Иван Калаузовић Иванус.

Представници из преко 35 дипломатских представништава и Институт Смитсонијан ујединили су се у промоцији културе света, "од кухиње до заната". Свака амбасада је добила свој штанд, који је требало да украси одговарајућом декорацијом, те да посетиоцима понуди аутентичну храну, пиће и мале поклоне из земље коју презентује.

Тако су штанд Републике Србије уредиле посленице наше амбасаде, Ивана Мангов и Зорка Кековић, и власница завидне колекције балканских фолклорних костима Биљана Реган са сарадницама Наташом Дабетић и Кристином Чанади.

Поред неизбежних лутака, одевених у српско народно рухо, било је ту и минијатурних опанака, чутурица, лицидарских срца, дуката, чокањчића, разних рукотворина и наравно кулинарских специјалитета по којима је Србија надалеко позната.

Манифестација Велика гозба употпуњена је и музиком из франкофоних земаља, која је пратила активности учесника.

Обећано Рогљево

У оквиру фестивала, десетог дана марта, у просторијама француске амбасаде приказан је српски документарни филм Обећање, плод сарадње редитеља Жељка Мирковића и аутора Душана Гајића. Ово остварење говори о Рогљеву, селу у Источној Србији, некада веома значајној тачки на виноградарским мапама, у које се досељава породица из Француске са намером да у сада сиромашном крају узгаја грожђе и производи вино. По завршетку пројекције, госте је поздравио амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић, редитељ и аутор су одговарали на питања публике, а уприличен је и коктел на којем су служена вина из Жупе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво