Древни Египат, Винчанско писмо и Виљем Тел савршен спој за уметника

На позив Острака галерије која се налази на Тргу Тахири и тамошњег Министраства цултуре, у периоду од 1. до 15. фебруара српски вајар Лука Радојевић боравио је у Каиру, где је уз помоћ египатских асистената направио скулптуру из циклуса "Време". Скулптура висине 170 центиметара биће изливена у бронзи и постављена у Острака музеју у Каиру.

"Боравак у овој мистичној земљи за уметника представља увек нови облик инспирације и обогаћеног погледа на свет. Египат носи тајну смарагдне плоче, на чијој философији почивају идеје о изградњи пирамида, а у великој мери данашње цивилизације и учења доктрине езотерије, из које се на специфичан начин може извући инспирација за науку и уметност. Морам признати, да сам, боравећи у Гизи, био фасциниран монументалним грађевинама древног Египта - пирамидама. Те тајанствене грађевине и дан - данас плене својом грандиозношћу и лепотом. И инспиришу.

Вођен том инспирациојом, у својој скулптури сам представио геометријске елементе ове древне цивилизације и линеарно писмо наше Винчанске културе, које интезивно проучавам ових година, узимајући при том као основ мотив из швајцарске легенде о Виљему Телу. Људска свест и машта су спиритус мовенс стварања - стварања својим рукама - своје среће и судбине. Некада и делић секунде одлучује о животном току. У тим тренуцима најбоље је застати, синхронизовати фреквенцију трептаја душе и бити у хармонији са временом, јер време има моћ да објективно смести догађаје и људе, сваког на своје место...", каже за Програм за дијаспору РТС-а Лука Радојевић.

Лука тренутно борави са породицом у Санкт Петербургу, где припрема у свом атељеу моделе за нова два пројекта из циклуса Хомо сапиенс, које ће у периоду од 9. до 25. јуна финализовати у италијанској општини Фриули Венезиа Гиулиа.

Од Министарства културе Јерменије добио је позив да од 1. до 20. јула текуће године борави у Јеревану. Уз те пројекте, припрема и самосталну изложбу ове године у Русији, а и од Министарства народне републике Кине добио је позив да једна од његових скулптура из циклуса Време буде изложена на великом уметничком фестивалу Пут свиле који ће током лета бити одржан у Кини.

"Поред ових пројеката, моје скулптуре се налазе на трговима у Немачкој, Кини, Србији, Италији, Боливији, Француској, Финској, Индији, Швајцарској, Словенији, Египту и Црној Гори. Увек у покрету на релацији између Санкт Петербурга и Пјетрасанте, где боравим око 3 месеца годишње, радо свратим и до Београда где сам завршио академију и провео најлепше дане своје младости. Пјетрасанта је мали градић у Тоскани, од ренесансе познат по атељеима за скулптуру у камену. Данас у њему живе и стварају на хиљаде уметника из свих крајева света, који својим активностима доприносе наставку традиције овог уметничког града. Микеланђелова прва велика дела су настала у том граду.

Поред Италије, велики део времена проводим са својом породицом у руској метрополи Санкт Петербургу, где имам свој атеље и стварам. Ова културна престоница Русије има преко двеста галерија и музеја и отвара велике могућности за мене као ствараоца жељног нових изазова у уметности. Но, било где да сам и куда да путујем, чиним то заједно са својом супругом Ирином, која је врстан познавалац историје уметности и која има изузетно разумевање за мој специфичан начин живота, на чему сам јој веома захвалан. А ја уметник, номад, идем од једне до друге дестинације.

И свако ново упознавање, познанство и спознаја, за мене су инспирација и освежење, подстицај за нешто ново, неку идеју и визију", истиче уметник.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво