Пријатељство и сарадња не познају границе ни удаљеност

Боравећи у Аргенитини, Виктор Лазић, председник удружења Адлигат, које се бави унапређењем српске културе, уметности и међународне сарадње, имао је више важних састанака са људима из уругвајске културе и политике. Из многобројних разговора договорено је потписивање два протокола о сарадњи.

Један од потписаних протокола је са књижаром Леонарди и Рисо из Монтевидеа, најзначајнијом уругвајском организацијом која се бави проналажењем, сакупљањем и дистрибуцијом старих и ректих публикација.

"За Србију је ово веома важно, зато што је договорено да се они ангажују на проналажењу изгубљених и ретких књига сербике, тј. српске књиге која је штампана у Јужној Америци. Ради се о важном делу нашег културног наслеђа и историје, често о веома ретким примерцима који су потпуно непознати, публикацијама које је објављивала наша емиграција, а чије доношење у Југославију је дуго било забрањено. Са друге стране, Адлигат ће овој уругвајској организацији пружати стручну помоћ на обради и класификацији књига источне Европе. Овај протокол смо потписали пре неки дан", каже Виктор Лазић за Програм за дијаспору РТС-а.

Други протокол о сарадњи, ништа мање значајан, биће потписан са Музејом Анди 1972 из Монтевидеа. Ради се о специјализованом музеју посвећеном познатој авионској несрећи, када су путници 72 дана били заробљени у једном од најнегостољубивијих предела на свету.

"Музеј књиге и путовања у оквиру Адлигата и овај уругвајски музеј ће ускоро бити побратимиљени, сарађиваће и промовисати међусобне активности. Иако на другим крајевима планете, овом сарадњом пружиће пример како мали музеју могу више удружени, и да међународна сарадња и поштовање не познају границе. Ми ћемо у нашем Музеју направити посебну колекцију посвећену овој несрећи, а добили смо бесплатно и ауторска права да штампамо једно од сведочанстава преживелог Фернанда Парада, човека који је сам, без икакве опреме, прешао неке од највиших врхова Анда, како би пронашао помоћ. Такође, намерници који после посете нашем Музеју одлуче да сазнају више о овој несрећи, имаће бесплатан улаз и посебан третман у Монтевидеу", истиче Лазић за РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво