Орден Светог Саве, прво Теслино одликовање

Орден Св. Саве, другог степена, прво је одликовање које је Никола Тесла добио за свој научни рад. Додељено му је указом Краљевских намесника, а на предлог тадашњег министра просвете и црквених послова Андре Николића.

Овим орденом Тесла је одликован 2. јуна 1892. године приликом посете Београду.

Тесли је приређен свечани дочек на Железничкој станици од стране представника званичне власти, омладине и грађанства. Примио га је и Краљ Александар Обреновић.

Теслу су поздравили Јован Дучић, Јанко Веселиновић и Јован Јовановић Змај.

Захваљујући им се, Тесла је рекао:

"Ако будем сретан и остварим бар неке од мојих идеала, најслађа мисао биће ми да је то дело једног Србина."

У част Теслиног доласка у Београд чика Јован Змај испевао му је песму. Када је читао многи присутни су заплакали, а Тесла је скочио и пољубио песнику руку и рекао:

"Не бих био Србин, и не вих се српски осећао, кад вечерашње вече не бих рачунао у најсретније и најдрагоценије часове у животу...Кад ми је било најтеже у Америци и када сам био од свих одбачен и несхваћен, с горким сузама читао сам Вашу поезију, а сада Вам обећавам да ћу Ваше стихове превести на енглески језик и у Америци објавити."

Николи Тесли додељено је укупно 12 одликовања.

Додељен му је и орден Св. Саве првог степена и орден Краљевине Србије (Белог орла првог степена), и два ордена Краљевине Југославије (Орден југословенске круне првог степена и Академски знак српске Краљевске академије), орден Белог лава првог степена Републике Чехословачке.

Тесли је додељено и пет медаља. Три златне - Елиота Кресона, Џона Скота и Томаса Едисона, Универзитета Св. Климент Охридски у Софији и Универзитета у Паризу.

Тесла је примио и једно црногорско одликовање (Орден Данила Првог за независност Црне Горе другог степена) 1895. године којим га је одликовао Краљ Никола.

Фотографије су из фотомонографије Тесла Милована Матића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво