Српски новогодишњи концерт "Просвјете" у Бечу - јединствена промоција српске културе у Европи

У препуној сали трећег бечког Магистрата у центру Беча, 13. јануара 2017. године шести пут одржан је Српски новогодишњи концерт Просвјете. Ова традиционална манифестација заузима све важније место у културној понуди Беча, а свакако представља јединствен и успешан начин да се бројна српска заједница у овој европској метрополи позитивно промовише и покаже своје културне вредности.

Овогодишњем концерту Просвјете су, између осталих, присуствовали: Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Астрији, Томислав Леко, амбасадор БиХ у Аустрији, Славица Милачић, амбасадор Црне Горе при Мисији УН у Аустрији, мр Младен Филиповић, директор Представништва Републике Српске у Аустрији, мр Иван Костић, народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Републике Србије (коме је ово прва посета некој организацији у дијаспори од именовања), изасланик епископа аустријско-швајцарског господина Андреја, презвитер Јован Алимпић, свештенство, чланови дипломатског кора, бројни угледни српски и аустријски интелектуалци, чланови и поштоваоци Просвјете, представници аустријских институција, медија и бројних српских организација мећу којима и Дарко Јуришић, председник Савеза Срба у Аустрији, као и многи други гости из Аустрије, Србије и иностранства, јавља Просвјета из Беча.

Као и сваке године, добро промишљени и припремљени програм наишао је на велико одушевљење публике, посебно аустријских гостију којих је ове године било у великом броју. Примећен је добар број студената, интелектуалаца, посебно лекара, који су довели своје бечке пријатеље и колеге да их упознају са бисерима српске културе у Бечу, али и објасне како то да се Српска нова година слави управо 13. јануара, са много посебности, али и кроз промовисање заједничких вредности.

Програм је отворио Мали хор Просвјете предвођен Вером Симић. Деца су, између осталог, певала Моцартову Малу ноћну музику, европску песму Право пријатељство и незаобилазне Звончиће и изазвала велико одушевљење публике. Са много успеха наступио је и хор СПЦО Свети Сава који води Бисерка Васић, са композицијама српске духовне музике, које су се посебно допале многим аустријским гостима.

Специјална гошћа Просвјете била је талентована пијанисткиња Марина Попадић из Немачке, која је своју европску причу, преко Требиња, школовања у Фиренци и Штутгарту, успешно музички презентирала у Бечу. Она је овом приликом извела Балканске плесове, Песму без речи и Прелудиум, а бис бечке публике је показао да је она то урадила на најбољи могући начин.

Вокална солисткиња и музички педагог Јелена Крстић отпевала је песме са свог новог албума Љубав и побрала громке аплаузе присутних. И она је певала на бис, уз пратњу свог оца Симе Симића. Овом приликом позвала је присутне на свој солистички концерт и промоцију свог рада 25. јануара у бечком Акценту.

Кроз свечани музички програм присутне су на српском и немачком језику водиле Весна Шпирић и Александра Танасковић, педагози и предавачи у Просвјетиној школи српског језика.

На крају програма проф. Срђан Мијалковић, председник СПКД Просвјета је поздравио присутне и пожелео им све најбоље у Новој 2017. години, захваливши свима који су дошли и учествовали у организацији концерта. Посебна похвала упућена је младом тиму Просвјете, али и свим пријатељима који подржавају организацију овог важног догађаја. Ове године су посебно истакнути нови - компанија м:тел Аустриа, као и они који су од почетка рада уз Просвјету - Ера4М.

Након официјелног дела програма и заједничког фотографисања, организован је пригодан коктел и дружење које је потрајало до касних вечерњих сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво