Смрт бесмртника

"Тесла је, као ретко која личност у историји, непрестана инспирација научницима и уметницима, како својим делом тако и својим животом. Мало је познато да је он био пионир еколошког покрета, да се залагао за истински мир у свету...", каже Милован Матић, аутор двојезичне фотомонографије о једном од највећих умова човечанства.

У вечерњим сатима првог дана православног Божића 7. јануара 1943. године, у свом апартману број 3327, на 33. спрату хотела Њујоркер, у кревету хотелске собе преминуо је Никола Тесла. У тренутку смрти био је сам. У катедрали Св. Јована Богослова 12. јануара Тесли је одржао опело свештеник СПЦ Душан Шуклетовић, након чега је сахрањен на гробљу удаљеном 35 миља северно од Њујорка.

После извесног времена Теслини посмртни остаци кремирани су из још непознатих разлога, а урна са његовим пепелом налази се у Теслином музеју у Београду.

Најмистериознији Теслин изум био је енергетски зрак смрти. САД су стрепеле да би могао доћи у руке непријатеља. И Теслин торањ на Лонгт Ајленду, 90-так километара од Њујорка, саграђен 1903. године, срушен је 1917-те 4. јула на дан независноси САД-а због страха од могуће злоупотребе. Верује се да је влада САД-а надзирала Николу Теслу. Истина је да је по Теслиној смрти америчко Министарство иностраних послова конфисковало све његове документе из хотелске собе 3327.

Крајем 2016. године, поводом великог Теслиног јубилеја 160-те годишњице од његовог рођења, објављена је живописна фотомонографија, прва и једина до сада у свету, на српском и енглеском језику. Њен аутор је највећи Теслин библиограф Милован Матић, а новосадска издавачка кућа Студио Бечкерек оригиналним документима и факсимилима аутентичних докумената, једноставно и јасно дочарали су један од најимпресивних научних животописа - генијалног проналазача и једног од најблиставијих умова човечанства.

На Теслиним изумима почива светски енергетски систем и савремена техничко-технолошка цивилизација. Оставио је себе свим временима и свим поколењима.

Школовао се у родном Смиљану, ондашњој Аустрији, Госпићу, Карловцу, Грацу и на Карловом универзитету у Прагу.

Европске године провео је радећи у Марибору, Будимпешти, Паризу, Стразбуру. У САД отишао је 1884. У Њујорку је провео нанјвећи део свог стваралачког живота. Живео је краће време у Питсбургу, Чикагу и у брдима Колорадо Спрингса. Био је грађанин, а потом и држављанин Америке 60 година.

Пред крај живота Тесла је све више времена проводио сам. Теслину вибрацију свести нико до сада на земљи није имао, нити је ико волео човечанство таквом љубављу као он - син српског проте Милутина и сестрић владике дабробосанског Николаја Мандића. У породици Теслиног оца проте Милутина и мајке Георгине Ђуке Мандић било је више од 30 православних свештеника. И Николи Тесли била је намењена свештеничка одежда.

Први Теслин биограф Џон Оꞌ Нил записао је „ни по чему се није могло наслутити да се родио геније, када је у поноћи између 09. и 10. јула 1956. године у дому православног свештеника Милутина Тесле и његове жене Ђуке, у малом селу Смиљану, у Лици, дошао на свет син Никола."

Сам Никола Тесла каже: „Мора да се нешто страшно догодило приликом мог рођења чим су ми наменили улогу свештеника." На питање новинара К. Мофета 1896. године, колико језика говори, Никола Тесла је одговорио: „ Не баш много, 7-8. Али мој отац је био велики лингвиста, он је говорио 18 језика."

У библиотеци проте Милутина налазила су се дела Гетеа, Шилера, Дидроа.

Теслино школовање помагали су његови богати ујаци Мандићи, кроз чије имање у Лици воз пролазио два сата. Одакле заиста потиче Теслина генијалност, тешко је докучити јер су и његов живот и рад још увек обавијени велом тајни. Када се докучи и открије ко је заиста био Никола Тесла биће то генијално откриће, ништа мање него што је било откриће Теслине наизменичне струје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво