Индија, земља која инспирише

Српски академски вајар Лука Радојевић боравио је од 11. до 20. новембра 2016. на симпозијуму у Индији. Резултат уметничког рада је скулптура из циклуса "Време", која ће бити постављена на једној од јавних површина у Њу Делхију.

„За мене је боравак у Индији још један пут односно путоказ, где сам своју уметничку визију обогатио инспирацијом која се рефлектује у индијском колориту и пејзажима. Сличан такав осећај и надахнуће осећао сам боравећи у сличним егзотичним дестинацијама, попут Ирана, Кине и Боливије. После Индије човек не може бити равнодушан, у њему се створи тако јака жеља да поново борави у тој земљи и покуша да докучи синтезу догађаја у историји и култури између Истока и Запада", каже Лука Радојевић за Програм за дијаспору РТС-а.

Организатори фестивала су били задовољни Лукиним радом и естетским решењем скулптуре, тако да је добио позив за поновни боравак у овој земљи, што је са задовољством прихватио.

„То значи још један интензиван доживљај Индије, где човеку од шароликости и контраста застаје дах", не скрива одушевљење млади уметник.

Поред овог пројекта, Лукине скулптуре се налазе на трговима и у колекцијама музеја у Француској, Словенији, Финској, Швајцарској, Кини, Србији, Немачкој, Шведској, Боливији, Пољској и Италији.

Лука Радојевић је од 1. до 3. децембра 2016. присуствовао петом Међународном културном форуму у Санкт Петербургу, као професионални уметник у међународној делегацији.

На церемонији отварања форума, 2. децембра у Маринском театру, присутнима су се обратили председник Русије Владимир Путин, Владимир Медински, министар културе у влади Русије, Михаил Пиотровски, директор Ермитажа и многи други високи званичници из Русије и иностарнства, са којима је учествовао на церемонији отварања форума, округлом столу и изложбама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се