СФД "Хомоље" обележило две деценије рада

Већ двадесет година, у Госауу, градићу надомак Сен Галена у источној Швајцарској, СФД "Хомоље", кроз традиционалну песму и игру, остварује своју мисију очувања музичке културне баштине земље из које потичу њени чланови, Србије.

Давне 1996. године основано је на иницијативу грађана који су у ову алпску земљу, у потрази за бољим животом дошли из околине Петровца на Млави, тачније са подножја Хомољских планина. Први његов председник је био Драгиша Грбиновић из Рановца. Почело се са седам, а данас броји више од 70 играча и 150 чланова, јављају организатори.

Овај јубилеј друштво је прославило 26. новембра у присуству више од 900 гостију и љубитеља изворног стваралаштва. Међу званицама био је и наш конзул из Цириха Зоран Јеремић са супругом и градоначелник Госауа господин Брувилер, који се пригодним речима, у знаку подршке, обратио свим гостима у сали и изразио одушевљење овом дугогодипшњом културном активношћу својих суграђана.

Специјално за ову прилику из Петровца на Млави је допутовало и општинско руководство и чланови и оркестар КПЦ-а, који је пратио све извођаче у програму.

Садашњи председник "Хомоља" Бојан Фусуљевић поздравио је све досадашње управе, председнике и сараднике, а кроз времеплов их је пратио полусатни филм. У програму су се смењивале кореографије српских КУД-ова из Швајцарске и Србије, Рановца и Мелнице.

На исцрпни рад и значајну улогу уметничких руководилаца осврнула се Божица Недељковић, дугогодишњи руководилац дечијих ансамбала, данас вокални солиста изворних песама. Програм је употпунила влашком изворном песмом са недавно издатог це-де-а, у продукцији ПГП РТС-а.

Међу многобројном публиком нашла се и књижевница и преводилац из Италије Рада Рајић, пореклом из истог краја.

"Било је ово вече посвећено лепоти игре и радости заједништва дијаспоре и матице, старијих и млађих генерација, традиционалног и модерног доба стваралаштва. Хомоље наставља сигурним и полетним корацима", рекла је за Програм за дијаспору Божица Недељковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се