Победа наше уметнице на канадском конкурсу

Љиљана Лили Оташевић победила је на конкурсу који је расписао Музеј за дизајн и њена инсталација заталасаних клупа у четири боје биће трајно изложена на прометној Унион станици у Торонту. Оташевићка се давно определила да њен уметнички израз буду скулптуре и монументалне инсталације и ово јој није права победа на конкурсима за уређење јавних простора.

Престижна канадска институција - Музеј за дизајн и очување баштине позвао је архитекте, сликаре, вајаре, дизајнере да предложе решење за кафе паузу на прометној Унион станици у центру Торонта. Седмочлани жири одлучио се за креацију овалних закривљенихг клупа под називом Брејк вејв ("прекинути талас"), чији је аутор Љиљана Лили Оташевић, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић Трбојевић.

Брејк вејв - уметност за кафе паузу

Канадски часопис за архитектуру и дизајн први је објавио причу о нашој уметници и њеној победи на овом конкурсу, а свечано отварање била је прилика за сусрете и честитке. Такође, на овом отварању крај клупа у четири боје, поновљено је оно што је жири већ саопштио - да је реч о уметничком решењу које ће мноштву путника који свакодневно пролазе станицом пружити тренутке уживања у лепом али и предах.

Инсталиција Брејк вејв тренутно је изложена у обновљеном западном крилу Унион станице а уметницу смо питали где ће оне бити трајно постављене.

„Моје клупе биће овде до 3. јануара, а потом се селе у Монтреал на неколико месеци. По повратку у Торонто требало би да добију своје стално место", каже Љиљана Лили Оташевић.

Љиљани Оташевић ово није прва победа на неком конкурсу. О томе како се осећа уметник чије идеје пролазе трновит пут конкурса она каже да јој је то занимљиво, да јој пружа мотивацију и да је прави изазов. А како и не би био. За конкурс треба приложити идеју, документовати досадашне радове, послати скицу па, кад жири направи ужи избор, суочити се и са судом публике. Скица или макета обично се изложе у неком јавном простору и поставе на интернет па, тек кад публика да своје мишљење и кад се консултују инжењери и урбанисти, жири саопшти своју одлуку.

Мобиус у Торонту а Крешчендо у Берлингтону

Цео овај пут Љиљана Оташевић прошла је и пре пар година када је њен Мобиус (петља), скулптура од нерђајућег челика праћена металним клупама и фотељама добила своје место на простору између Јанга и Еглинтона у средишњем Торонту.

„Кад с пролећа прошетам овим делом града и видим да тај простор живи, да људи ту праве предах, проверавају поруке на мобилним телефонима или просто седе и разговарају знам да сам урадила добар посао" , каже Љиљана Оташевић.

Још један монументална скулптура под називом Крешчендо која асоцира на оргуље, красиће наредног пролећа трг у Бeрлингтону - јужном Онтаријском граду у успону.

„Власти у овом граду решиле су да реконструишу трг који је доста близу језера, а задатак је био да рад успешно споји традицију и модерно. Проценили су да мој Крешчендо испуњава те услове а биће постављен вероватно на пролеће", саопштава за РТС уметница.

Љиљана Лили Оташевић дипломирала је и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду, а у Торонту живи од 1992. године. Иако је студирала дизајн и сликарство определила се да њен уметнички израз буду скулптуре и монументалне инсталације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара