Обреновчани игром представили Србију у Кини

Чланови Центра за очување традиције и културе "Термоелектране Никола Тесла" (ЦОТК ТЕНТ) из Обреновца су у периоду од 7. до 19. септембра боравили у Народној Републици Кини. То је 25. турнеја ЦОТК ТЕНТ, од његовог оснивања 1979. године.

Чланови Центра за очување традиције и културе Термоелектране Никола Тесла из Обреновца гостовали су у НР Кини, учествујући на највећим кинеским фестивалима туризма, сазнајемо из Центра.

На отварању шангајског Сајма туризма, чланови Центра су се представили играма из Источне Србије, које су се домаћинима изузетно допале, те су награђени овацијама публике. Отварање фестивала је организовано у самом срцу Шангаја, у најпрометнијем булевару - Хуаихаизхонг. Те вечери се на улицама Шангаја налазило више од 400.000 људи, а кинеска национална телевизија је уживо емитовала пренос који је пратило више десетина милиона људи.

На отварању 26. по реду шангајског Фестивала туризма, поред наше земље, учествовало је више од 30 земаља из свих крајева света (Мексико, Колумбија, Русија, Сједињене Америчке Државе, Шпанија, Швајцарска, Нови Зеланд, Естонија...), као и 30 кинеских ансамбала.

"Из дана у дан смо се трудили да прикажемо широкој јавности Кине да су Срби народ са богатом културом и традицијом, а најбољи начин за то је управо фолклор. Утисци и импресије које носимо са отварања овог фестивала ће бити још дуго урезани у нашим сећањима. Радо ћемо се присећати свега што смо у тој, по много чему, јединственој земљи видели и доживели. Турнеја је прави подухват који се успешно завршио. На самом крају бисмо се, у име свих чланова Центра за очување традиције и културе Термоелектране Никола Тесла, захвалили многобројним пријатељима Центра коју су омогућили да се ова велика турнеја реализује", каже Урош Витић, секретар Центра за Програм за дијаспору РТС-а.

Чланови Центра су потом учествовали на отварању још једног престижног кинеског фестивала туризма - Nantong Tourism Festival, на којем су поред наше земље учествовали и представници Сједињених Америчких држава, Русије, Кине, Швајцарске и Новог Зеланда. Чланови су се представили играма из Врања, а звук даира уз брзе покрете играча, изазвало је велико одушевљење код публике.

Народни оркестар и извођачки ансамбл Центра извели су получасовни програм у срцу Финансијског центра Шангаја, недалеко од места где се пре неколико дана одржао самит Г20, најмоћнијих земаља света. Србија је те вечери, поред још 5 земаља, била почаствована да додатним концертом прикаже разноврсност и богатство своје традиције и културе. Концерт су отворили играма из Обреновца, након којих су се низале кореографије из свих крајева Србије.

Упоредо са боравком Центра у Кини, делегација Градске општине Обреновац била је у радној посети представницима компаније Меи Та, у близини Пекинга, са којима је договорена изградња још једне фабрике у обреновачкој општини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара