Анатомија дизајна у Будимпешти

У Будимпешти је 23. септембра, отворена Недеља дизајна где се међу многобројним учесницима нашло и име Српског културног центра. И поред велике конкуренције, за учешће на овој манифестацији Српски културни центар је по одлуци жирија прошао на конкурсу и био учесник овог значајног државног пројекта са докторским радом "Слово о слову" професорке Јелене Дробац из Београда.

Анатомија дизајна овогодишњи је слоган будимпештанске Недеље дизајна која представља анализу тела и предмета, простора који га обухватају, од дизајна намештаја, преко моде, керамике и других употребних предмета и њиховог психолошког утицаја на човека, сазнајемо од Диане К. Ђурић из Српског културног центра у Будимпешти.

Око 120 програма овогодишње манифестације јесте инспирација и могућност да се представе дизајнери, а у фокусу су дизајнерске вредности Вишеградских земаља односно Мађарске, Чешке, Словачке, Румуније и Србије.

Веома запажено учешће у овој заиста значајној манифестацији имала је и српска дизајнерка Јелена Дробац, која је својим уметничким радом представила и актуелни моменат у области дизајна у Србији.

Слово о слову тема је њеног докторског рада који се бави типографијом, али не на онај уобичајени начин, него типографијом из перспективе друштва. Навикли смо да слова посматрамо као нешто здраво за готово, нешто научено, док нам њена изложба заправо указује да се иза сваког слова крије хиљадугодишњи развојни пут, од цртежа који је постао апстрактни појам до тога да су слова заправо одраз места и времена у ком се користе.

Јелена Дробац је путем своје изложбе приказала однос слова са архитектуром, сликарством , модом где уствари свако слово има свој карактер. Пројекат је заправо урађен као мултумедијални црно бели сајт са црвеним акцентима, што је заправо са једне стране необично јер интернет је препун боја.

Према речима ауторке која је полазећи од старе идеје из 1934. године Валтера Бењамина да „читалац и посматрач постану сарадници и учесници у конструкцији значења", она је одлучила да изврши оглед те идеје у интеракцији са веб садржајем уметничког рада замишљеног као серију од 8 наративних кратких интерактивних форми са различитим темама о словима и писму: анатомији, архитектури, моди, развоју слова, карактеру слова, развоју фонтова, сликарству.

Поставку је отворио Милан Ђурић в.д. директора Српског културног центра, а самом отварању присуствовали су угледни гости из света дизајна, као и амбасaдори Србије и Босне и Херцеговине у Мађарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво