Славица Клеин: Жена витез

Захваљујући великој стваралачкој љубави према поезији, Културно–историјски центар "Српска круна", именовао је Славицу Клеин, песникињу из Беча, на место директора "Српске круне" за територију Аустрије.

На основу правилника о додели одликовања том приликом 13. септембра 2016, уручен јој је златни Орден првог реда који се додељује заслужним личностима за стваралачки допринос  и трајне вредности уметничког и културног изражаја у области поезије, јавља за Програм за дијаспору Радован Милић.

Ова изузетна песникиња чији су радови заступљени у преко седамдесет песничких зборника у Србији и Европи, али и изван простора Европе, тог свечаног дана је добила и признање Христодарје у области поезије, али је понела и звање Српског витеза које се додељује у част,  сећање и спомен косовским јунацима и палим ратницима за част витештво, славу и вечност имена српског.

У мирнодопским временима звање Српски витез има посебну улогу и значај и симболише карактер.

На свечаности, признање је Славици Клеин која живи и ради у Бечу, уручила Мирјана Раденковић, генерални секретар Културно историјског центра Српска круна, који делује под окриљем династије Карађорђевић и Крунског савета.

„Културно историјски цетар носи свето име, јер је круна овенчана благословом светог Саве и тако освећена стајала на глави Стефана Високог. Овај центар је основан са циљем да буде чувар историјског и културног наслеђа српског народа и његовог највећег блага духовне баштине подсећајући да идеје црпе из прошлости и нераскидиве повезаности са краљевином Србијом која у свом дугом постојању само два пута није била краљевина и то за време турске владавине као и у доба социјализма. Српска круна данас има осамнаест клубова међу којима су школа иконографије и књижевни клуб, тако да данашња признања заслужено одлазе у руке песникиње и писца Славице Клеин, која је на овај начин постала једина жена са звањем Српског витеза", рекла је Мирјана Раденковић, истичући да су носиоци овог изузетног признања и Драган Николић, недавно преминули српски глумац, али и Владимир Владимирович Путин, коме је признање уручено преко амбасадора Руске Федерације у Србији  Александра Чепурина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво