Свечано отворен "Месец српске културе" у Мађарској

У месту Деска, недалеко од Сегедина, 10. септембра свечано је отворена најдужа и најпосећенија манифестација Срба у Мађарској - "Месец српске културе". Тим поводом, а у оквиру "Фестивала ајвара", који традиционално организују вредни Дешчани, предвођени руководиоцем КУД-а "Банат" Кристифором Брцаном, овогодишње отварање "Месеца српске културе" и "Ајваријаде" окупило је сва активна српска фолклорна друштва у Мађарској. 

Свечаном отварању присуствовали су, поред осталих, и др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и соцјална питања Србије и копредседавајући Мешовите међувладине мађарско-српске комисије за мањине, амбасадор Србије у Мађарској Раде Дробац, као и амбасадор БиХ у Мађарској Александар Драгичевић, јавља за Програм за дијаспору Диана Кондић-Ђурић из Српских недељних новина (Будимпешта).

Отварајући манифестацију, државни секретар Иванишевић је пожелео присутнима добродошлицу и рекао да Месец српске културе у Мађарској неће више пролазити, а да неко од званичника из Владе Републике Србије не буде присутан на тако значајном програму.

„Култура је један од важних облика очувања заједнице и идентитета, али уједно и медиј преко кога се различити народи зближавају и верујем да је ова манифестација управо таква", рекао је у свом обраћању амбасадор Раде Дробац.

Милан Ђурић, в.д. директора Културног и документационог центра Срба у Мађарској се, у свом говору, присетио протеклих седам година и указао на значај ове манифестације, која је добар пример сарадње више институција. Управо овогодишње отварање Месеца српске културе доказ је добрих односа, јер су се на Фолк-фест одазвала сва активна српска фолклорна друштва из Мађарске, што до сада није био случај. 

Наступом фолклорних ансамбала из Мађарске и Србије, који својим кореографијама осликавају нашу богату традицију, отпочео је овогодишњи празник српске културе, који ће трајати читавих месец дана, све до 10. октобра.

Самом чину отварања предходило је велико коло, у које су осим играча, ухватили и присутни званичници. На позорници су наступила српска културно-ументичка друштва: Банат, Опанци, Рузмарин, Табан, Весели Сантовчани, Суферини, Дукати, као и друштва из Тукуље, Варјаша и Грчко фолклорно друштво

Иначе, у наредних месец дана, на бројним сценама у Будимпешти, Сегедину, Бати, Помазу, Сантову, Ловри и другим местима у Мађарској, одвијаће се разнородни програми који ће обухватити изложбе, позоришне представе, концерте, књижевне вечери, научно-популарна предавања, програме за децу, модне ревије и забавне садржаје.

Као део Месеца српске културе биће приређен и јесењи сусрет писаца Пештански књижевни омнибус уз учешће истакнутих српских писаца из више земаља Европе, а биће приређена и промоција Антологије савременог стваралаштва за децу српских писаца из расејања, чији су приређивачи Александар Чотрић и Љубиша Симић. Издавач овог јединственог дела је предузеће Пчелица из Чачка. 

Треба споменути и Oкругли сто на Смеру за српски језик и књижевност будимпештанског Универзитета ЕЛТЕ, на тему: Како чувати и неговати српски језик у расејању, уз учешће универзитетсих професора, истакнутих књизевника и културних посленика из Србије и дијаспоре.

За љубитеље позоришне уметности, биће приказана представа Источни анђео, са Љиљаном Стјепановић и Љиланом Лашић у главним  улогама, као и Сомборска ружа - оперета у продукцији Српског позоришта у Мађарској.

У Српском културном центру у Будимпешти биће отворена изложба радова насталих на Уметничкој колонији Круг, која је ове године одржана у граду Помазу. Биће изложено 20 уметничких дела истакнутих уметника из седам земаља, инспирисаних животом и радом етномузиколога Тихомира Вујичића.

Публици ће свакако интересантно бити и научно-популарно предавање Александре Нинковић-Ташић, ауторке веома запажене изложбе о Михајлу Пупину у Историјском музеју у Београду.

Овога пута, она ће будимпештанској публици, поводом 160 година од рођења Николе Тесле, изложити свој рад на тему Тесла и Пупин на истом путу

Након Београда, у Будимпешти ће премијерно бити приказана нова колекција Верице Ракочевић, на модној ревији у Амбасади Србије у Будимпешти.

Први велики програм у обновљеној свечаној сали прелепог здања будимпештанског Текелијанума, биће концерт Биљане Крстић и Оркестра Бистрик, а неће изостати ни други музички програми широм Мађарске. 

Свечаност поводом затварања Месеца српске културе у Мађарској биће одржана 10. Октобра, у Амбасади Републике Србије у Будимпешти.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво