Сабирају се расути Плашчани

Један Зборник привукао је пажњу читалаца, у коме је седам аутора из Србије и расејања, приповедало и певало о свом родном крају, Плашком. Иницијатор књиге је Милан Косановић, а приход од продаје намењен је обнови цркве Ваведења пресвете Богородице у Плашком.

Зборник Са олтара родне груде изашао је из штампе 2015. године у издању нишког Свена.

„Овај Зборник Са олтара родне груде је настао као израз љубави, чежње, жеље и настојања да нашима потомцима прикажемо и покажемо, како се некада живјело, како се данас живи на простору Плашког и плашчанске долине...Да се не заборави наш језик, да се не забораве наша кола, да се не забораве личка прела, личка одјела, посјела и ријечи као што су: круу, граа, њесам, есам, оје, рало и све друге рјечи специфичне за наш крај, како се некада говорило у Плашчанској долини. Да се не заборави ни наша патња, а ни наша љубав...Нетко је у пјесми опјевао, нетко у причи испричао о нашем Плашком, о људима, о нашим обичајима о цркви Ваведење Пресвете Богородице у Плашком. Ова је црква изграђена прије нешто више од два и по стољећа, што је јако дуг временски период и сврстава је међу најстарије православне храмове на овим просторима! Штампањем Зборника радова аутора Плашчанске долине Са олтара родне груде ми желимо прикупити одређена финансијска средства да придонесемо обнови овог светог Храма који је у јако дерутном стању и мора се хитно обнављати, а можда и потакнути оне који ће читајући овај Зборник да се утопе у нашу љубав, почну и сами размишљати слично нама", истиче у предговору Милан Косановић.

Аутори који су се представили својим причама и песмама су Божидар Бошко Корзалко (САД), Далиборка Пешут Мандић (Канада), Владимир Вукелић (Италија), Ђорђе Латас, Димитрије М. Косановић, Милан М. Косановић, Милан Р. Косановић и Небојша Вукас из Србије. 

„Иако су аутори, чија су дела у овој књизи, раштркани по целом свету, то их није спречило да се окупе и својим лепо бираним речима створе ово необично мало, слободно могу рећи, ремек дело.

Онај ко није из Плашког и околине, читајући доживљаје, догађаје, обичаје, описе природе, имаће осећај да је тамо, у тој прелепој и пребогатој природи, да се умива на Дретуљи, присуствује изградњи кречана или је у лову. Љубав, чежња према Плашком, претопила се у најлепше речи, искрене, спонтане, а ипак толико живописне.

Оно што је од посебног значаја је очување првенствено говора и изражавања у том крају, а затим и обичаја, навика, традиције. Овај зборник Са олтара родне груде, иако хуманитарног карактера и посвећен цркви у Плашком, је велики дар за свакога ко је буде имао у својим рукама. Дар за садашње, али и генерације које долазе. Прави начин да се сачува сећање на све оно што је посебност тог краја, на људе, великане који су рођени у Плашком и на све оне који су и који ће бити упамћени, начин да се пренесе младим нараштајима, чији су корени у тој зеленој долини, на обалама Дретуље, како се некада живело, стварало и како се воли завичај", истиче рецензент књиге Гордана Павловић, књижевница, члан УКС-а и редован члан Матице српске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво