Иван Костић: Наше је да вратимо поверење дијаспоре

"Проблеми између матице и дијаспоре се протежу на више нивоа и више области. Ниије то само проблем незаинтересованости државе за наше људе који живе у дијаспори, већ је то и незаинтересованост људи из дијаспоре како за политички живот у Србији, тако и за сарадњу", истакао је магистар Иван Костић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, гостујући на Радио Београду1, у емисији "Вечерас заједно".

"Мени је посебно драго што је Одбор воде представници Српског покрета Двери. То је изазвало једну сумњу код одређеног броја људи, међутим чињеница је да у неколико сазива Одбор за дијаспору и Србе у региону припада опозицији, да га опозиција води, што ја апсолутно сматрам исправним.

Али, не треба заборавити чињеницу да представници Српског покрета Двери већ 18 година активно раде са дијаспором, да смо обишли више од 60 заједница у дијаспори, а наш политички рад који је интензивиран од 2011. године не почиње тада. У време када смо основани, 1999. године, организовали смо Саборе српске омладине, на које су долазили представници српске омладине из дијаспоре.

Тако да ми сматрамо да предлагач који је предложио представник Српског покрета Двери није погрешио, и да треба посебно нагласити да су представници нашег покрета једина политичка организација која нема терет оптерећења у сарадњи са дијаспором.

Ми знамо да је наша дијаспора доживела низ непријатних искустава, међутим, то са нама није случај, тако да ја мислим да ће наш рад у овом Одбору бити на корист српском народу и у матици и у дијаспори.

Мој заменик је господин Миодраг Линта из Српске напредне странке тако да се ја надам да ћемо радити на корист нашег народа у матици и дијаспори и надам се да Одбор за дијаспору и Србе у региону неће бити место на коме ће се исказивати политичке несугласице које постоје на политичкој сцени Србије. Мислим да баш овај Одбор за дијаспору треба да покаже јединство свима нама који желимо да се јединство матице и дијаспоре побољша и којима је у интересу да тај Одбор функционише на један ефикасан начин.

У односу на експозе премијера Вучића у претходном сазиву где се он није бавио темом дијаспоре, у овом експозеу он је поменуо дијаспору и дао је наду људима који се баве темом дијаспоре у државним институцијама да ће држава и ова влада направити један искорак у односима матице и дијаспоре.

Међутим, треба нагласити да имамо институционалне проблеме, јер Управа за дијаспору већ две године нема директора и људи који желе да сарађују са матицом не могу да се обрате лицу одговорном за тај ресор. Такође, треба нагласити да Скупштина дијаспоре већ трећу годину не заседа и то су ствари које Министарсттво спољних послова, које је надлежно за Управу за дијаспору мора хитно да реши. Ако ускоро не добијемо директора Управе за дијаспору ми ћемо посунњати у речи премијера да он стварно жели да направи искорак у тим односима.

Министар спољних послова је остао исти, тако да се ми надамо да ће директор Управе бити постављен што пре. Од 2008. годину па до 2012. године ми смо имали Министарство за дијаспору и Србе у региону које је ипак имало веће надлежности него касније Канцеларија, а које је после спало на ниво Управе, тако да су то ствари које ова Влада мора да реши под хитно.

Ако се ту покаже добра воља од стране премијера да се ти недостаци поправе и реше, ми онда апсолутно можемо да кренемо пуном паром да радимо оно што је у нашој надлежности.

Треба нагласити да Одбор за дијаспору и Србе у региону нема извршних надлежност по питању решавања неких проблема, међутим испред нас је огроман простор да ми својом иницијативом организујемо јавне дебате, где ћемо анимирати људе из дијаспоре, људе из медија и показати један ентузијазам, да ми желимо да направимо позитивне помаке у раду матице и дијаспоре.

Не желим да дајем лажна обећања људима који живе у иностранству, јер проблеми између матице и дијаспоре су проблеми који се протежу на више нивоа и више области. Значи, није то само проблем незаинтересованости државе за наше људе који живе у дијаспори, већ је то и незаинтересованост људи из дијаспоре и који нису заинтересовани ни за политички живот у Србији, а и за сарадњу, јер су људи оптерећени својим животима и својим обавезама.

Углавном, оно што могу да обећам је да ћемо дати максимум напора да вратимо поверење људи који живе у дијаспори према политичарима из Србији, јер чврсто верујем да млада генерација политичара у Србији и која ће, чврсто верујем, доћи на главне позиције у државним институцијама, уложити много своје енергије у побољшање тих односа", рекао је, између осталог, магистар Иван Костић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, у емисији Вечерас заједно, ауторке и водитељке Зоране Бокан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара