СПОЈИ започео 15. хуманитарну акцију за српски народ на Косову и Метохији

Српска православна омладина Инзбрук(СПОЈИ) је 9. и 10. августа, у оквиру 15. хуманитарне акције за српске вишечлане породице на Косову и Метохији, обишла осам породица у општинама Косовска Каменица, Ново Брдо, Гњилане и Грачаница.

У оквиру ове хуманитарне акције нам у припреми и реализацији помаже хуманитарна организација Мајка девет Југовића са Косова и Метохије, а пошто нису на време успели да сакупе детаљне информације о помоћи која је најпотребнија породицама одлучили су прво лично да обиђу све породице, упознају са њима, провере њихову животну ситуацију и увере се шта им је од помоћи најпотребније.

Обишли су породице Савић, Ђорђевић, Миљковић, Ђокић, Савић, Ницић, Начић и Николић и направили списак потребне помоћи. Када будемо имали јасан преглед коштања помоћи моћићемо да одлучимо шта ћемо конкретно да обезбедимо породицама и та помоћ ће им у наредних пар седмица бити достављена.

Ове године путовали су у већем саставу него што обично. Поред чланова из Аустрије и Швајцарске прикључили су им се и пријатељи из Србије, Немачке и далеке Аустралије.
Најпре су се састали са пријатељима из Мајке девет Југовића у Грачаници, и затим упутили у једну од народних кухиња, у Прековцу, где су им домаћини показали складиште, објаснили како функционишу, а и имали су прилике да пробају домаћу храну коју спремају.

После тога су обишли и оближњу фарму народних кухиња, која је изграђена пре пар година. На њој се налазе краве, козе, овце и живина и служи за снабдевање српског народа потребном храном.

Уследила је и прва посета породицама. Савићи живе у селу Зебинце у општини Ново Брдо, а први комшија им је удаљен тек неколико километара. Ову породицу са 13 чланова чине. Живе у веома тешким условима. Њима је најпотребнији школски прибор за децу, као и једна дрљача за пољопривреду.

Следећа породица је у општини Ново Брдо била је породица Ђорђевић из села Чуљковци. Ова породица броји шест чланова. Од Ђорђевића нико није запослен. Отац Станоје привремено ради када нађе посла. Мајка Биљана је оболела од тешке психичке болести и ретко када излази из куће. Слађана и Радован студирају у Косовској Митровици уз помоћ студентског кредита. Најмлађи брат Александар завршава школу у Шилову и хоће да студира, али мора да сачека да брат или сестра заврше студије да би могао да крене због финансијске ситуације.

Трећа породица коју су обишли били су Миљковићи из села Гризиме у општини Косовска Каменица. Породицу чини 14 чланова. Нико није запослен. Баве пољопривредом. Од помоћи су им најпотребнији школски прибор за бројну децу, електрични шпорет, веш машина, као и опрема за купатило.

Ђокићи који живе недалеко од Миљковића су четврта породица коју су обишли, а броје осам чланова. У овој породици је велики проблем што је мајка пре скоријег времена напустила своју децу. Иако овој породици не можемо да обезбедимо оно најпотребније, а то је мајка, покушаће куповином школског прибора, пелена, хране и одеће да им бар мало олакшају тешку ситуацију.

На крају првог дана посетили су и породицу Савић из села Кметовце код Гњилана. Ова породица има пет чланов.Ни код Савића из Кметовца нико није запослен и примају само дечији додатак од 5.000 динара. Савићи се баве пољопривредом и од тога покушавају да живе, а од помоћи им је најпотребнији замрзивач, као и школски прибор.

Други дан боравка на Косову и Метохији посетили су шесту породица -  Виријевиће из Грачанице која броји осам чланова. Бораве у повратничком насељу Нови Бадовац, које је изградила држава Србија, те се не могу бавити пољопривредом јер не поседују земљу.Најпотребнији су им школски прибор, јер имају четири школарца, као и шпорет на дрва.

Претпоследња породица коју су обишли у оквиру 15. хуманитарне акције на Косову и Метохији је породица Начић из села Кусце код Гњилана. Начићи имају осам чланова.

Осма, и последња породица коју су посетили била је породица Николић, такође из Кусца.

Ове године је хуманитарна акција на Косову и Метохији била посебно емотивна. С једне стране, јер је већина чланова и пријатеља, који су ове године били међу путницима, први пут посетила Космет, а свакако да је свака посета нешто посебно и буди посебна осећања. С друге стране, породице које су посетили заиста живе у веома тешким околностима и условима.

Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ) захваљује свим члановима, донаторима, пријатељима и подржаваоцима, који су до сада редовно помагали, донирали и били са њима на терену, јер без њихове подршке и помоћи не би били у могућности да помажу српском народу на Косову и Метохији, али и на другим деловима Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи