Апел Србима у Аустралији да се јасно етнички одреде

Попис становништва на територији Аустралије спроводи се 9. августа 2016. Изјашњавање на попису 2011. године као резултат је дало катастрофалну цифру од само 70 хиљада Аустралијанаца српског порекла због чега српска заједница ове године упућује апел свим Србима у Аустралији да савесније и тачно одговарају на питања везана за етничке заједнице.

Попис становништва на територији Аустралије одржава се сваке пете године у августу месецу.

На основу података добијених пописом држава прави пресек демографског стања и према томе уређује своје програме.

Највећа новина овогодишњег пописа који ће бити спроведен 9. августа је да ће упитник моћи да се испуњава и онлајн, то јест електронски, што ће обезбедити бржу обраду података.

Као и током ранијих пописа, за етничке заједнице су најважнија следећа питања:

- Порекло особе (Ancestry)

- Земља рођења (Country of birth)

- Језик који се говори у кући (Language spoken at home)

- Вероисповест (Religion)

На основу ових података државне установе дефинишу потребне службе и маркирају друштвене групе које заслужују посебну пажњу.

На претходном попису одржаном 2011. године, установљено је да особа српског порекла у Аустралији има 69 554, од којих је 52 835 православне вере, 3 572 католичке, без вере је њих 6 164, а одговор уопште није дало 1 577 испитаника.

Рок 

Свако домаћинство треба да попуни упитнике 9. августа, али се оставља могућност да се упитници предају до средине септембра.

Особе које не комплетирају, односно не попуне целокупни упитник до тог рока могу да буду новчано кажњени са 180 долара по дану док не предају формулар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво