Спомен плоча првом српском урбанисти

Емилијану Јосимовићу, првом српском урбанисти и првом професору архитектуре у Србији, познатом по изради првог урбанистичког плана Београда 1867. године, свечано је откривено спомен обележје у његовом родном месту Стара Молдова у Румунији.

Две спомен плоче, једна на српском а друга на румунском, постављене су и свечано освештане на Ивањдан, дан сеоске славе Старе Молдове, под покровитељством и у организацији Српске православне цркве, односно Епархије темишварске, као и Савеза Срба Румуније.

Пред више од хиљаду верника, и у присуству високих гостију, представника општинских власти Нова Молдова, конзула Републике Србије у Темишвару, представника Савеза Срба и других, свечану литургију и сечење славског колача предводили су владика темишварски и будимски Лукијан и владика бачки Иринеј, заједно са још тридесетак српских свештеника.

„Ово је заиста историјски тренутак за све нас, пре свега зато што је Емилијан Јосимовић не само син овога села, већ и део историје како Срба у Румунији тако и уопште нашег српског народа", изјавио је српски посланик у румунском парламенту Славомир Гвозденовић.

Говорећи за Програм за дијаспору Радио телевизије Србије Гвозденовић је истакао да је „Емилијан Јосимовић једна од најважнијих и најзначајнијих српских личности које су Срби из Румуније дали матици Србији и да је међу овдашњим Србима био највише познат као члан Краљевске академије и управник Високе школе, али су се многе ствари о њему сазнале тек на данашњи дан".

„Сетимо се само да је он пројектовао данашњи изглед Кнез Михаилове улице, где на самом њеном почетку стоји спомен обележје о томе, затим и да је направио први урбанистички план града Београда, поставивши модеран европски изглед многих улица данашњег језгра нашег главног града", рекао је Гвозденовић.

Новоизабрани градоначелник Нове Молдаве Адријан Торма који за себе каже да је „сто посто Румун, али да говори српски језик", признаје да је „међу Румунима њихов суграђанин Емилијан Јосимовић раније мало био познат али га од сада сигурно много више познају".

У разговору за наш Програм, Торма је истакао да су „односи Румуна и Срба веома добри и да су они у овом крају одувек били сложни и живели као браћа", а да је присуствовање овој свечаности за њега веома велика част и да он ову прилику користи да упути поздраве свим Србима и Румунима у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво