Српски дан на Нијагари

На великом имању цркве Св. Ђорђа на Нијагариним водопадима, прослављена је стогодишњица Српске народне одбране у Канади - најстарије српске организације на америчком континенту.

На прославу 71. Српског дана и стогодишњицу Српске народне одбране у Канади дошло је неколико хиљада наших земљака, али било је и гостију из далеког Лос Анђелеса - стигао је фолклорни ансамбл Калемегдан, а 25 играча пратило је и двадесетак родитеља. Били су топло поздрављени од окупљеног народа баш као и домаћи ансамбл Студеница и велика културно уметничка друштва из Торонта - Опленац и Академија Српске Народне игре Бата Марчетић, јавља наш дописник из Канаде Бранка Дикановић Трбојевић.

Било је и свечано. На бини су, уз домаћине и организаторе ових дана, Дениз Мировић-Матеик, председницу Црквено школске општине Св. Ђорђа и Св. Архангела Михајла и председника СНО, Александра Пантелића, били и градоначелник Нијагариних водопада Џим Диодати, федерални посланик из Нијагаре Роб Николсон, а државу Србију представљали су амбасадор Михајло Папазоглу и конзул Спасоје Милићевић.

Говорници су истицали допринос српске заједнице у изградњи Нијагариних водопада, али је под сто година старом заставом било и подсећања на историју СНО. Ова организација основана је у лето 1916. године док је у Европи беснео Први светски рат, а имала је два задатка - национални и хуманитарни.

Организовали су добровољце за Солунски фронт и слали новчану помоћ српском Црвеном крсту. Наши исељеници су од 1916. до 1920. године прикупили више од осам хиљада долара и слали божићне поклоне војсци на Солунском фронту и помоћ за ратну сирочад. Реч је о значајној суми јер је, у то доба, дневница у Канади била два долара. Организација је током тог рата штитила и земљаке рођене на територији Аустро-Угарске монархије. Сви наши Банијци, Личани, Херцеговци, Кордунаши ... са пасошем земље са којом је Канада била у рату, морали су да се региструју сваког месеца а неки су се нашли у логорима о чему сведочи плоча на улазу у цркву Св. Ђорђа. Драга Драгашевић, која је водила програм ове прославе, и која је препевала српску химну на енглески језик ради канадских пријатеља, с поносом нам је показала ту плочу. СНО је покренуо и први српски лист у Канади.

„У време када није било ни радија ни телевизије сваки број Гласа канадских Срба ишчекиван је са нестрпљењем. Наши људи радили су по шумама, у рудницима, на фармама... а "Глас"је доносио вести са ратишта и величао српску војску. Носио сам сто година стару заставу и у Београд . И тамо је наша реликвија дочекана са великим одушевљењем", каже председник СНО Александар Пантелић.

На челу СНО годинама је био Бора Драгашевић, данас почасни председник, за чијег су мандата покренути Теслини дани, док се Пантелић изборио за подизање споменика и уређење парка.

На Нијагариним водопадима у неким фамилијама стасава четврта и пета генерација, а и сам председник СНО деценијама живи у овој земљи. Рођени Ваљевац, он и регистрацијом на својим колима показује одакле је.

Језик, песму и коло знају сви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво